1 Februarie 2021 – 183 de ani de la nașterea lui Nicu Gane

0
313
Timp de citit: 2 minute

Considerat unul dintre cei mai apreciați prozatori ai epocii sale, Nicu Gane s-a născut în Fălticeni, în ziua de 1 februarie a anului 1838. A fost descendentul unei vechi familii boierești. După terminarea școlii primare, la Fălticeni, și-a continuat studiile la Iași, la pensionul lui Louis Jordan, după care urmează științele juridice la Paris.

După revenirea în țară, Nicolae Gane a fost angajat secretar-translator al directorului general al închisorilor din Moldova (1857). În același an este numit ca judecător la Tribunalul Suceava, de unde este destituit din cauza manifestărilor prounioniste.

La Fălticeni a avut însărcinări în magistratură și administrație: judecător la Suceava, prefect la Suceava și Dorohoi, membru al Curții de Apel din Focșani și apoi la Iași. A fost de mai multe ori primar de Iașului. Ca om politic, junimist apoi liberal, a ocupat funcții importante în stat. A fost membru al Academiei Române. S-a stins din viață la Iași, la vârsta de 78 de ani, pe 16 aprilie 1916, fiindu-i organizate funeralii naționale.

În literatura română a fost cunoscut ca poet, prozator, memorialist, eseist, traducător. Opera sa abordează subiecte inspirate din trecutul istoric, din viața rustică, folclor, caracterizată prin farmecul povestiirii simple.

La 1 aprilie 1923, prin aprobarea Ministerului Instrucţiunii publice, Gimnaziul “Alecu Donici” din Fălticeni a fost ridicat la rangul de Liceu, primind numele scriitorului Nicu Gane. A fost denumit Colegiul Național „Nicu Gane” mai târziu, în 1999.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here