27 de ani de la moartea lui Pablo Escobar. Cum a dobândit titlul de „Regele Cocainei”?

0
238
Pablo Escobar
Timp de citit: 3 minute

Acum 27 de ani, legendarul Pablo Escobar, supranumit și „Regele Cocainei” și-a găsit sfârșitul la vârsta de 44 de ani. Cum a câștigat acest titlu? Hai să parcurgem o scurtă retrospectivă.

Cine a fost Pablo Escobar?

S-a născut într-o familie săracă din Medellín, Columbia. Pentru a putea supraviețui, el și fratele său au început să fure pietrele de mormânt din cimitire, să le curețe, să zgârie numele de pe ele, ca mai apoi să le vândă la preț dublu. Au mai comis și alte mici infracțiuni, dar nu au fost prinși.

A fost obligat să se lase de școală pentru că familia sa nu își permitea să-i plătească studiile. Acesta a fost primul pas spre lumea ilegalităților. A început să lucreze pentru un contrabandist cunoscut de la care a învățat mai multe despre industria drogurilor, a traficului de arme și persoane. A câștigat primul milion de dolari până la vârsta de 22 de ani, deja fiind prea târziu să renunțe.

În 1975, Escobar a ordonat uciderea celui mai puternic traficant de droguri din Medellín, Fabio Restrepo. La scurt timp a fost arestat preventiv pentru prima oară. Deși cazul era încheiat și Pablo a fost eliberat, a cerut ca toți ofițerii care au participat la arestarea sa să moară. Atunci oamenii au cunoscut pentru prima dată cine este Pablo Escobar.

80% din traficul de cocaină din lume îi aparținea, iar averea sa era estimată pe la 25 de miliarde de dolari. Cu cât devenea mai puternic în industria drogurilor, cu atât își pierdea din umanitate. Cu toate acestea, Escobar era iubit de oamenii din Columbia. Le-a construit biserici, case, parcuri, terenuri de sport. Oamenii îl considerau propriul „Robin Hood”.

În 1991, Pablo Escobar a fost taxat pentru anumite afaceri ilegale. A fost nevoit să își petreacă restul vieții după gratii, dar cum el trăia după propriile reguli, a avut ocazia să-și construiască singur „închisoarea”. Și-a ales propriile gărzi, a construit un adevărat palat. Era mai liber ca niciodată. Totul era prea frumos ca să fie adevărat. În 1992, oamenii au aflat ce se întâmpla cu adevărat în acea „închisoare”; tortura oameni și își manevra afacerile din ce în ce mai periculoase.

Atunci a fost trimis la o închisoare adevărată, dar înainte să poată fi închis, a dispărut.

Timp de un an a fost căutat prin fiecare colț al Americii Latine, era de negăsit. Pe 2 decembrie 1993, a fost găsit de autorități ascunzându-se într-o casă mică din orașul său natal. Și-a găsit sfârșitul împușcat pe acoperișul casei sale.

Pablo Escobar a fost un criminal legendar. A construit un imperiu din nimic, și-a scos familia din sărăcie și a lăsat în urmă monumente de care se bucură oamenii și în prezent. Nu este un simbol de mândrie națională sau internațională, dar are farmecul său în istorie.

sursa foto: The Telegraph

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here