64 de ani de la moartea poetului Nicolae Labiș: accident sau o altă victimă a Doctrinei Comuniste?

0
371

Astăzi, 22 decembrie, se împlinesc 64 de ani de când România a pierdut un mare poet, un suflet tânăr la început de drum, care a plecat mult prea devreme dintre noi. Este vorba despre Nicolae Labiș, unul dintre motivele de mândrie a sucevenilor.

A fost o apariție spectaculoasă a literaturii române din acea vreme, un tânăr curajos, motivat, abia ieșit de pe băncile școlii care și-a lăsat amprenta asupra noastră, ca popor. Era ca o gură de aer proaspăt în perioada sumbră a proletcultismului când în închisorile politice ale României aveau loc crime parcă ireale.

Accident sau complot al Securității?

Și-a găsit sfârșitul la numai 21 de ani în urma unui accident de tramvai. Moartea acestuia a stârnit nenumărate controverse în rândul oamenilor. Accidentul parcă e scos din filmele polițiste: o noapte friguroasă de decembrie, o balerină rusoaică la braț, ceva alcool, o „mână criminală” în prima seară în care tramvaiurile din București circulau după ora 12.

Ancheta oficială a Securităţii susține că Labiş era sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul accidentului. El ar fi alunecat atunci când voia să urce în tramvai, s-a dezechilibrat şi a rămas blocat între vagoane în momentul în care tramvaiul părăsea staţia. Cu toate acestea, în urma unor discuții cu poetul pe patul de spital, apropiații săi au contestat afirmațiile Securității deoarece poetul începuse să se îndoiască de doctrina comunistă.

„La spital, Labiş mi-a povestit cum s-a consumat accidentul… Îmi aduc aminte că vorbea despre o scurtă vizită la Capşa, apoi însoţit de doi bărbaţi şi o femeie, balerină, coborâseră în pasaj la «Victoria» din Piaţa Bălcescu a vrut să ia un tramvai, nu spre casă, ci spre casa femeii, a încercat să se urce prin faţă la clasa a doua, dar cineva l-ar fi îmbrâncit şi, în ultima secundă, s-a prins de grătarul intermediar, dintre vagoane: „Ţineam ochii mari deschişi şi vedeam cum, din capul meu izbit de caldarâm, ies scântei»“, a povestit Mihai Stoian, prietenul lui Nicolea Labiş, pentru revista „Luceafărul“, informație preluată de la Adevărul.

Se presupune că balerina Maria Polivoi l-ar fi văzut pe cel care l-a împins, însă ameninţările cum că va fi omorâtă au făcut-o să ducă acest secret cu ea în mormânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here