Afirmații rasiste și misogine într-un manual UBB: „femeile costumate provocator au o parte de vină”

0
303

O studentă a atras atenţia asupra faptului că în manualul de „Psihologie judiciară” din cadrul UBB au fost identificate o serie de afirmaţii rasiste şi misogine. Astfel, „femeia care umblă seara prin locuri puţin frecventate şi are o costumaţie provocatoare„ are o parte din vină pentru pentru producerea infracţiunii”, iar hoţii „pot fi uşor de recunoscut deoarece cei mai mulţi sunt creoli”.

„Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – UBB rocking racism, misogyny and victim blaming like it’s 2021. Stimaţi colegi şi profesori, cât timp ne vom mai împăca cu aceste mizerii? Probabil doriţi să educaţi şi noile generaţii de psihologi să perpetueze rasismul, misoginismul şi blamarea victimelor? Oare de aceea suportul de curs la materia „Psihologie judiciară” e plin de afirmaţii deplasate despre hoţii „creoli”, femeile care au o parte de vină în viol pt că au fost îmbrăcate într-un anumit fel şi anormalitatea părului lung? Acesta e brandul Universitatea Babeş-Bolyai?  Ce părere aveţi, stimaţi profesori? Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic şi dezonorant?”, a scris studenta Claudia Toderean Dascălu pe Facebook.

UBB VA IMPLEMENTA UNUL DINTRE CELE MAI MODERNE CONŢINUTURI CURRICULARE DIN ŢARĂ
„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ţine să-şi onoreze statutul de universitate world-class, care susţine combaterea discriminării sub orice formă s-ar manifesta aceasta. În acest context, UBB a luat notă cu responsabilitate de comentariile critice ajunse în spaţiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenţilor la învăţământul la distanţă din UBB, iar rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a solicitat efectuarea imediată a unei analize la nivelul departamentului/facultăţii de specialitate cu referire la acest suport de curs.”
Rectorul Daniel David a afirmat că în cadrul UBB a fost demarat încă de la preluarea mandatului, un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învăţământ din UBB prin prisma celor mai bune practici internaţionale:
„UBB are, în general, un curriculum modern, ghidat de cele mai bune practici academice şi etice internaţionale. Dar UBB este o comunitate academică mare, astfel că este posibil ca încă nu toate componentele să fie ancorate în lumea modernă la standardele pe care le dorim, fapt care ne determină să urgentăm şi să amplificăm eforturile noastre de aliniere la standardele etice şi academice ale lumii de azi. Dacă apar abateri de la acest lucru, acestea trebuie identificate şi eliminate imediat. Dar demersul meu în acest sens este unul mai general, de reformare a curriculumului UBB.
Astfel, ca urmare a angajamentului din Programul ProUBB+ am început deja de la sfârşitul anului 2020 un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învăţământ din UBB. În urma acestui demers, cred că UBB va avea nu doar unul din cele mai moderne conţinuturi curriculare din ţară, congruent cu cele mai bune practici academice şi etice, dar şi mecanismele de autoprotecţie, şi anume de identificare şi de eliminare rapidă a unor erori/abateri de la bunele practici academice internaţionale.
Aşadar, există deja în UBB un proces demarat şi care se ocupă de asemenea zone, cu consultare plurală şi în raport cu normele etice, ştiinţifice şi culturale ale prezentului. Probabil că şi cazul punctual a apărut în acest context de autoanaliză iniţiată în UBB, ceea ce arată că autoanaliza începe să funcţioneze”, punctează rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

GHID PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII DIN 2018

Universitatea Babeş-Bolyai a elaborat un Ghid pentru combaterea discriminării, menit să stabilească un set de criterii uniforme. Acestea au ca scop promovarea unui mediu educaţional şi profesional fără discriminare şi hărţuire, să reafirme angajamentul UBB faţă de principiile egalităţii de şanse, să promoveze un mediu universitar sigur şi nediscriminatoriu. Ghidul elaborat de reprezentanţii UBB se aplică tuturor aspectelor educaţionale sau de altă natură organizate în cadrul instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here