Într-o conferință de presă online, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că trombozele sunt efecte adverse foarte rare în urma vaccinării cu AstraZeneca, dar a subliniat că susține în continuare vaccinarea cu acest ser.
În schimb, oficialii EMA susțin că beneficiile acestui vaccin depășesc riscurile legate de aceste efecte secundare.
Așadar, se recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca tuturor țărilor UE.
Concluzia generală a EMA este că aceste cheaguri de sânge apar ca efecte adverse foarte rare după vaccinare, dar nu există o determinare dacă vârsta persoanei vaccinate are un rol în apariția trombozelor.
„Beneficiile vaccinului depășesc riscurile efectelor secundare”, a insistat Agenția Europeană pentru Medicamente. EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu AstraZeneca.
Agenția urmărește cazurilor raportate și ar putea emite în viitor o nouă recomandare privind modul de utilizare a vaccinurilor produse de AstraZeneca. Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.
Conferința de presă online a EMA are loc la o zi după ce o declarație a unui oficial din cadrul instituției a făcut valuri în Europa.
Într-un interviu acordat în presa italiană, acesta a spus că „există clar o legătură” între cazurile de tromboză și vaccinul.
„Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, pentru Il Messaggero.
Ulterior, EMA a anunțat că se află în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca anti-COVID poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine. Pe 18 martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a spus că nu poate exclude o legătură între vaccin și cheagurile de sânge, dar a stabilit că beneficiile vaccinului depășesc eventualele riscuri.
Anunțul a fost făcut după ce mai multe țări din UE au suspendat administrarea acestui ser, după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu acest vaccin. Multe dintre ele au reînceput ulterior vaccinările, după ce EMA a susținut, pe 18 martie, că beneficiile depășesc riscurile. Au fost însă și state, precum Danemarca și Norvegia, care au decis să nu reia vaccinarea cu AstraZeneca.