Alina Cuciurean, un director cum toți ar trebui să fie

0
511
Alina Cuciurean
Alina Cuciurean
Timp de citit: 2 minute

Alina Cuciurean are 48 de ani de viață și 25 de ani de când predă silvicultură. De cinci ani este directorul Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.

„Când am fost în Austria și am văzut că directorul dă high five cu elevii am zis, am zis: «ăsta e nebun!» Dar am înțeles că asta e calea. Când ai ridicat tonul la un elev, tu nu știi ce are acasă. L-ai complexat, l-ai pierdut ca om, i-ai distrus viitorul” a spus Alina Cuciurean. Ca director, a eliminat șefia din liceu; a impus ca regulă pentru colegii ei să nu i se adreseze niciodată cu „doamna directoare”.

„Suntem efectiv ancorați în tot ce se întâmplă în școală. Vrem ceva, muncim și avem”. Are și un exemplu foarte bun, în urma căruia am rămas plăcut surprins ca și elev: „Când am fost în Suedia la o ședință pregătitoare a unui campionat, am văzut în școala de acolo un simulator de vânătoare. Și am văzut cât de mult le place colegilor mei cu care am fost. Și am zis: dar totuși, copiii noștri nu merită un simulator?”. Potrivit unui interviu pentru Școala 9, a reușit, în 3 luni de zile, să facă rost de 10,000 de euro pentru achiziționarea simulatorului.

În plină pandemie, prezența la cursuri a fost de 100%.

Pentru elevii din mediul rural care nu aveau acces la internet, doamna director a luat legătura cu primarii localităților, pentru ca aceștia să le acorde elevilor un loc în primărie de unde să se poată conecta la ore. „Un laptop de-al meu e la un copilaș care lucrează la primărie”, a spus directoarea.

A obținut cursuri pentru profesori și stagii de practică în străinătate și burse săptămânale pentru elevi, toate acestea din fonduri europene în valoare de aproximativ 700 de mii de euro.

Alina Cuciurean a obținut premiul de „Directorul Anului pentru Antreprenoriat” în 2020

Susține ideile colegilor și face rost de orice au nevoie pentru educarea elevilor. Este primul director despre care citesc și observ o implicare de 101% în directoriat. Dacă ar fi toți ca dumneaei, învățatul și mersul la liceu ar fi o plăcere. „Mi se pare de cel mai mult bun simț ca tu ca manager să descui școala dimineața și s-o încui seara. Dacă tu vii la zece și ții oamenii la ușă la audiență, nu mai faci nimic.”

Felicitări, Doamnă Director Cuciurean!

Sursa foto: Școala 9

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here