Am fost ținta bullying-ului și am decis să vorbesc

0
197
Timp de citit: 4 minute

V-ați întrebat vreodată cum se simt acei adolescenți pe care îi marginalizați, ignorați sau fără vreun motiv întemeiat îi judecați din diferite motive știute doar de voi??! Din propria experiență ca și victimă a bullying-ului vă spun că… FOARTE RĂU! De ce? Foarte simplu, acești adolescenți nu pot fi, nu pot gândi la fel ca voi. Ei își încearcă integrarea, dar se pare că este imposibil datorită prejudecăților unora dintre voi.

„Uite-l și pe grasul ăla”; „Uite-l și pe ăla ce față are” sau „Uite-o și pe aia cum s-a îmbrăcat” sunt doar câteva dintre expresiile ce pot face un adult în formare să-și schimbe comportamentul și gândirea. Cum ar fi să o vedeți în următorul semestru pe „fata singură din ultima bancă” că se droghează, că fumează și că face parte dintr-o gașcă care vă poate jigni pe voi cum făceați voi cu acea fată la școală? Vă spun eu că v-ați simți groaznic. V-ați simți mult mai prost știind că voi a-ți fi cauza!

Deci dupa cum spuneam, am simțit aceste lucruri pe pielea mea. Însă nu vă gândiți că sunt la fel ca în cazul de mai sus, dar una din acele expresii o auzeam și eu, și încă o mai aud, destul de rar: „Uite-l și pe ăla cum arată, uită-te ce față are”.

Am învățat să ignor astfel de lucruri în 8 ani de zile de „atacuri”.

Prin urmare, încercați să discutați cu cei pe care îi marginalizați, „tipul” ce râde la orice glumă, chiar și cea mai proastă tentativă de glumă la adresa lui, ar putea fi mai afectat decât pare. Mi s-a întâmplat să fiu vesel ziua și seara să fiu negru de supărare. Motivul? Îmi aduceam aminte de tot ce mi se spunea și de modul în care eram ignorat.

Nu judecați după aparențe, nu ignorați fără motiv, nu jigniți din plăcerea de a face pe cineva să sufere. Cu ce vă face mai speciale, fetelor, să faceți o fată pe care n-o cunoașteți, să plangă? Sau cu ce vă remarcați voi, măi băieților, dacă îi dați ghionturi sau puneți piedică unui băiat liniștit ce nu prea discută cu ceilalți? Le impresionați pe cele ce jignesc la rândul lor pe ceilalți, mai mult nu! Și nu se merită să faci un rău cuiva pentru a face mândră o persoană care „iubește” asemenea fapte.

Oameni buni, fiți maturi!

Vă prpun un mic „exercițiu”: puneți-vă în locul celor de care „faceți mișto” pentru vreo 5 minute: mergi pe hol, te plimbi și de-odată, te trezești pe jos și 15-20 de inși în jurul tău, râzând ca hienele la carne. Atunci îți vei da seama că nu e bine absolut deloc.

Am avut nefericitul ghinion de a cunoaște cazuri de adolescenți jigniți. Din cauza acestor jigniri, unii au ajuns în depresie și au fost la un pas de sinucidere, totul din cauza unora ca voi! Nu spun că toți sunt la fel. Am avut ocazia ca, în incinta liceului, să fac cunoștință cu niște persoane incredibil de prietenoase, impresionante din punct de vedere atât civic, cât și cultural, oameni care m-au adus cu picioarele pe pământ și m-au făcut să înțeleg că nu tot ce ți se întâmplă în trecut se repetă și pe viitor.

Un „totul va fi bine” în cele mai grele momente ar fi destul pentru cei afectați de așa-zișii „oamenii speciali” ai societății.

Fetelor, băieților, dacă vedeți un băiat sau o fată mai retras/ă de restul, discutați cu el/ea, integrați-l/o într-un grup al prietenilor voștri. Probabil se va integra mai bine decât în propria clasă. Nu-i jigniți și judecați după aparențe! Fiți prietenoși, zâmbiți, dați mâna cu ei. Nu-i îmbrânciți, căci s-ar putea să vă fie în viitor singurul angajator, poate chiar cel care vă va conduce țara! Cum ar arăta lumea fără prejudecăți… unii zic că plictisitoare. Însă, de pe partea cealaltă, din care sunt și eu, v-aș spune că lumea ar fi mult mai bună, căci noi, fiind ignorați atunci când ne așteptăm să fi scăpat de așa ceva, suferim chiar și de 3 ori mai rău, punându-ne bazele în următoarea etapă a vieții, unde credem că va fi mai bine.

Dar am spus-o și o repet: am avut plăcerea de a cunoaște niște oameni extraordinari în liceu. Aceștia mi-au readus încrederea pierdută acum mult timp, datorită unor „oameni speciali” și a bullying-ului venit asupra mea.

Nu fiți indiferenți la problemele altora, nu jigniți și nu marginalizați. Cu toții suntem oameni!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here