Ana Aslan a pus bazele geriatriei românești și a inventat produse revoluționare pentru tratarea afecțiunilor specifice bătrânilor. Linia de cosmetice lansată de ea încă se bucură de un succes internațional, la fel și tratamentele medicale.
Tinerețea
Născută la 1 ianuarie 1897, Ana Aslan a rămas orfană de tată la vârsta de 13 ani și împreună cu restul familiei a plecat la București. La început, Ana dorea să fie pilot dar, ulterior, a decis să devină doctor în ciuda împotrivirii mamei sale. Ca să-i arate cât era de hotărâtă în alegerea acestei cariere, tânăra Ana a intrat în greva foamei, până când mama sa a renunțat să se mai opună.
S-a înscris la Facultatea de Medicină, pe care a terminat-o în 1922. În timpul Primului Război Mondial a îngrijit soldații răniți pe front, iar în 1919 a lucrat alături de neurologul Gheorghe Marinescu.
În 1949 a devenit șefa secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment decisiv în viitoarea sa carieră de gerontolog.
Început
A început să experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului în cazul unui tânăr care suferea de artroză.
După doi ani, Ana Aslan a început un experiment de lungă durată pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienți vârstnici, bazat pe procaină injectabilă.
Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficiența tratamentului se află și cel al unui pacient în vârstă de 110 ani.
După patru ani de tratament, tremurăturile mâinilor și ale capului aproape încetaseră. Acesta putea să meargă singur, avea poftă de mâncare; părul alb se repigmenta, iar depresia era înlocuită de o stare psihică bună.
Ingredientele adăugate procainei erau agenți antioxidanți și stabilizatori, iar mențiunea H3 adaugată denumirii produsului – Gerovital – indică acțiunea de tip vitaminic a medicamentului.
Ana Aslan a murit în anul 1988, la venerabila vârstă de 92 de ani.
În anul 2001 a fost creată Fundația Internațională Ana Aslan, iar în 2008 s-a înființat la București o clinică de geriatrie care tretează și previne bolile specifice bătrâneții.