Țin să menționez că sunt elev de profil uman, deci vă rog, nu dați cu pietre în mine dacă fac vreo greșeală.
Sunt elev de profil uman, mai exact științe sociale. Asta înseamnă că timpul meu de învățare se dedică în totalitate istoriei, geografiei, limbilor străine și limbii române. Nimic greșit până aici. Însă problema am pus-o altfel: odată cu acest „scenariu galben”, clasa mea a fost împărțită în două de la jumătate, iar orarul dat peste cap. O dată la două săptămâni, orarul meu începea la ora 8 dimineața și se termină după-amiază, asta pentru că urmau și cursurile online.
La nici două săptămâni după începerea acestui program, mi-am spus: „să fie măcar cu totul online, știu după una și bună”. Ce m-am bucurat vineri seara, atunci când am aflat că se închid școlile și am auzit că intrăm în scenariul trei…
Bucuria mea a durat până a doua zi dimineață, când mi-am dat seama de problema mare pe care o aveam în online.
Aici mă refer la condițiile proaste oferite de furnizori: ba pică internetul cu zecile de minute și pierd firul a una sau mai multe ore, ba se taie energia electrică pentru nu știu ce deranjament. Mi-a picat fața instant. Sunt în clasa a zecea și deja mă gandesc la examenul de Bacalaureat și admitere, nu e ceva wow, însă această problemă mă sperie.
Mi-am dat seama că gesticularea profesorilor, mimica feței și prezența în clasă mă ajută, câtuși de puțin, să rețin lecția. Știu, există cameră video și văd profesorul; DAR NU E LA FEL!
Văd în fiecare zi închideri de localuri, scurtare de program și mai nou iar umblat cu declarație. Seara, ce e drept, tot e o chestie. Suntem prima țară dintre cele mai afectate de COVID-19 în care s-au închis școlile. Dacă mă întrebați pe mine, e cea mai idioată hotărâre luată vreodată. V-am spus, online, cel puțin eu, nu sunt pregătit; și asta nu din vina mea, ci a sistemului „pe repede-nainte”, ce nu face calculele corect.
VREAU LA LICEU! Exact, VREAU LA LICEU!
Domnii profesori nu pot explica online la unele materii așa cum trebuie, fără practică; iar noi, ca și colectiv, avem nevoie de interacțiune: să râdem, să facem glume, să ne spunem problemele. Nu suntem animale, avem nevoie de educație corectă!