Care sunt efectele secundare ale vaccinului COVID? Alexandru Rafila oferă detalii.

0
155
Alexandru Rafila - MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO
Timp de citit: 2 minute

Dezvăluiri importante făcute de Alexandru Rafila în privința vaccinului COVID. Acesta precizează că vaccinurile ar trebui să fie autorizat din data de 25 decembrie, cel de la Pfizer. Acesta va fi disponibil și în România după ce începe distribuirea:

„Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna. După ce Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE. Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA.”

Acesta mai spune că eficiența vaccinului este necunoscută:

„Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”

Efectele secundare ale acestui vaccin, conform prospectului Pfizer, sunt: dureri în locul unde s-a dat injecția, dureri de cap, dureri la nivel muscular și articular, febră, greață și frisoane. Acestea ar trebui să apară la doar 1 din 10 persoane, iar vaccinul va fi administrat în 2 faze, procesul de vindecare fiind de 1 lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here