Cărți pe care merită să le citești în vacanța de iarnă

0
173
Timp de citit: 3 minute

Vacanța e momentul când hotărăști să lași deoparte toate grijile care se aud pe fundal, să tragi aer adânc în piept și să-ți îndrepți atenția spre lucrurile care adesea se pierd în agitația zilnică. E momentul să petreci timp alături de cei dragi, să ai parte de aventuri, și, poate mai mult decât oricând, să te refugiezi în lumea cărților. Iată câteva exemple de cărți care vor face ca zilele de vacanța să zboare!

1. Hoțul de cărți – Markus Zusak

Markus Zusak - Hotul de carti - elefant.ro

Liesel a fost trimisă spre adopție de la o vârstă fragedă ajungând într-o familie modestă, dar foarte iubitoare. Acțiunea se petrece în Germania Nazistă, pe la începutul celui de-al doilea Război Mondial. Date fiind circumstanțele, micuța Liesel a fost nevoită să se maturizeze prea repede, învățând să citească doar pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul său; de ce este înconjurată de atât de multă durere și suferință. Totul are să se schimbe atunci când familia ei acceptă să adăpostească un evreu în subsolul casei. Liesel participă la aventura vieții sale fiind prinsă într-o lume a durerii, a tragediei. Va fi capabilă micuța Liesel să păstreze acest secret crucial? Va fi dezvăluit secretul? Citește și vei afla!

2. Moby Dick – Herman Melville

 

Moby Dick - By Herman Melville (Hardcover) : Target

Povestea descrie aventura marinarului Ishmael, la bordul balenierei Pequod, comandată de căpitanul Ahab. Înainte ca Ishmael să fi ajuns la bordul acesteia el se afla în New Bredford. La un han de la docuri a ajuns partener cu Queequeg, un om sălbatic care a fost în trecut vânător de balene. Astfel au ajuns împreună pe vasul „Pequod” Ishmael își dă în curând seama că Ahab este în căutarea unei anumite balene, un cașalot alb, numit Moby Dick, o creatură feroce și enigmatică. În trecut, Moby Dick i-a distrus barca căpitanului Ahab și i-a mâncat un picior, iar acum acesta vrea răzbunare. Mulți dintre noi am citit Moby Dick când eram copii, dar nu am înțeles pe deplin mesajul unei cărți. Tindem să considerăm că balena era monstrul, însă omul este prin felul lui distrugător și perturbator de altfel un monstru. Cine crezi că e adevăratul rău din această poveste?

3. Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Harper Lee - ... Sa ucizi o pasare cantatoare - Libraria Mihai Eminescu

 

Romanul este cunoscut pentru tonul cald și pentru umor, deși tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul și inegalitatea rasială. Tatăl naratorului, Atticus Finch, servește drept model de ținută morală pentru mulți cititori și ca model de integritate pentru juriști. Un critic a explicat. și impactul romanului, precizând că: „În secolul al douăzecilea, Să ucizi o pasăre cântătoare este poate cea mai citită carte despre rasă în America, iar protagonistul ei, Atticus Finch, cea mai persistentă imagine de ficțiune a eroismului rasial”. Este de departe, una dintre cărțile mele preferate. Harper Lee a reușit să scrie o carte care să abordeze un subiect controversat pentru vremea aceea, totodată afișând un punct de vedere empatic și echilibrat al situației.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here