Cinci frățiori din Vaslui, umiliți de către ceilalți copii pentru că învață la lumina lanternei! Familia Rotaru trăiește în satul Plopoasa, într-o locuință fără curent electric, construită în extravilanul satului, fără autorizație, făcându-le viața celor 5 elevi mai dificilă.
Cu un singur telefon, cei cinci frățiori participă la cursuri și își fac temele, mergând zilnic 1,5 km, pentru a încarca telefonul la un vecin. Ei au rezultate uluitoare la învățătură.
Familia nu se descurcă prea bine din punct de vedere financiar, motiv pentru care achiziția telefonului a fost dificilă.
„Este foarte greu să facă toți teme, să învețe, să participe la ore, de pe un singur telefon. Dacă întârziem și se lasă seară, avem o lanternă cu baterii, o pun pe birou și fiecare stă, pe rând, la birou și facem lecții împreună. Mai avem o baterie externă, dar se duce repede. Îi ajut cât pot, pentru că vreau ce e mai bun pentru ei. Muncim, avem animale, nu cumpărăm mâncare. Dar nu avem banii necesari pentru a ne racorda la rețeaua electrică! Școală e pe primul loc, copiii mei vor ajunge oameni mari!”, ne spune mama copilașilor, Roxana Rotaru.
Copilașii abia așteaptă să se termine perioada în care sunt nevoiți să învețe de acasă, date fiind condițiile în care sunt nevoiți să își facă temele.
Tatăl depune mult efort pentru obținerea veniturilor financiare, în timp ce mama se ocupă de gospodărie și copilași.
„Soția mea este un exemplu! Trăim greu, dar familia mea are ce mânca, e curată, educată, iar copiii sunt deștepți și le place cartea! Sărăcia nu e rușinoasă! Iar noi, ca părinți, ne simțim cei mai bogați!”, ne spune tatăl.
Rebeca este în clasa a V-a și este unul dintre copilași.
Pe Rebeca o deranjează faptul că a ajuns batjocora colegilor, ea spunând următoarele:
„Știți ce mi-aș dori eu mult de tot?! Să am lumină, să învăț ca și ceilalți, să nu mai fug la vecinul să încarc telefonul, să nu mai stăm cu grijă că se descarcă repede, să fim și noi oameni normali! Unii copii râd de mine, că nu am telefon, că nu intru online mereu, că nu am frigider sau televizor, dar ei nu știu situația mea. Eu nu spun cum e viața noastră! Profesorii mă înțeleg, eu îi anunț când se termină bateria, le scriu în privat și ies de la ore. Învăț din carte!”, a povestit îndurerată copila.
Cu ajutorul mamei lor, cei cinci copilași iubesc învățătura și speră ca pe viitor să apară ceva care să le ușureze viața.
Sursa foto: stiriest.ro