Codul ucigașului Zodiac, care nu a fost prins niciodată, descifrat după 50 de ani

0
183
Codul
Timp de citit: 2 minute

FBI a anunțat vineri că o echipă de spărgători de coduri amatori a descifrat codul de cifrare folosit acum peste 50 de ani în mesajele trimise către un ziar de criminalul în serie din San Francisco ce se intitulase ”Zodiac”.

În perioada 1968-1979, șapte oameni au fost împușcați sau înjunghiați în zona golfului San Francisco. Cinci dintre aceștia au murit.

Ucigașul Zodiac nu a fost prins niciodată. El a trimis în acea perioadă o serie de scrisori ziarului San Francisco Chronicle. Unele dintre scrisori erau codate, inclusiv una deosebit de complexă. În aceasta s-au folosit 340 de caractere, ce au devenit cunoscute drept cifrul 340.

„Sper că vă distrați mult încercând să mă prindeți. Nu mi-e frică de camera de gazare deoarece mă va trimite în paradic (sic) mai repede deoarece acum am destui sclavi care să muncească pentru mine”, se spune în mesajul descifrat de criptologii David Oranchak, Sam Blake și Jarl Van Eycke, potrivit unui video postat pe YouTube de Oranchak.

Codul ucigașului Zodiac, descifrarea sa cât și crimele au devenit o obsesie pentru pasionații de enigme din toată lumea. Scrisorile trimise ziarului au fost intens studiate. Un designer web de 46 de ani, Oranchak, ce trăiește în Virginia, a spus în clip că speră că rezolvarea cifrului va aduce noi informații despre identitatea criminalului în serie.

„Mesajul în sine nu spune mare lucru. Sunt aceleași mizerii prin care Zodiac cerșește atenția publicului”, a adăugat acesta. Biroul FBI din San Francisco a confirmat faptul că acel cod a fost spart de grupul de amatori, precizând că investigația în acest caz vechi de jumătate de secol este în desfășurare.

FBI cunoaște că cifrul atribuit ucigașului Zodiac a fost rezolvat de persoane private.

Ucigașul Zodiac a terorizat mai multe comunități din California de Nord și deși au trecut decenii de atunci, vom continua să încercăm să facem dreptate pentru victimele acestor crime brutale”, a scris FBI pe Twitter.

sursă foto: New York Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here