Confesiunile Tinerilor: Încă nu ne putem alege viitorul, faceți-o voi!

0
294
Confesiunile Tinerilor
Timp de citit: 6 minute

„Ești prea mic, lasă naibii politica și ține-te de școală!”, „Când o să ai 18 ani mai vorbim” sau „Politica te distruge, maică”. Toți cei care suntem minori auzim lucruri de genul. Și ce e și mai dureros, la ora la care scriem aceste rânduri oamenii care se bat cu pumnul în piept că au drept de vot nici nu se sinchisesc să iasă din casă. Ori ca să-i facă în ciudă lui Iohannis, ori fiindcă nu știu cu cine să voteze. Hai să schimbăm mentalitatea asta. „Confesiunile Tinerilor” de azi sunt despre (ne)dreptul la vot, dar dreptul la o opinie sănătoasă. 

Iată ce spun colegii noștri:

De 16 ani de zile, la mine tot timpul au fost opoziții din punct de vedere politic, fiecare susținea pe care prindea. încerc să le schimb ideologia politică, eu nu pot vota, dar ei o pot face pentru mine.

Promisiuni peste promisiuni, planuri peste planuri, ai mei le credeau, votau pe cel mai credibil și la urmă sufereau că ăia își băteau joc. Toată lumea înjura un partid în gura mare, iar pe ascuns, ceilalți își făceau de cap.

După părerea mea, cel mai bine ar fi ca toți cei ce au drept de vot să meargă astăzi s-o facă, pentru că votul lor e important, și vreau, odată pentru totdeauna, să se încheie războiul ăsta politic între partide, pentru că lupta se poartă între ei, și uită de cei ce i-au votat.

  Vlad Țerbea

-Vlad Țerbea 

Să fii minor în 2020 e un fel de sinucidere socială.

Am 17 ani. N-am drept de vot, dar am drept la opinie. Am ratat alegerile locale, acum le ratez și pe cele parlamentare. Nu am avut ocazia să contribui la binele țării, dar voi îl aveți. Vorbim toată ziua de schimbare, dăm vina pe România pentru orice nenorocire care se întâmplă, ne plângem în permanență de conducere și atunci când avem ocazia să schimbăm ceva, stăm acasă sub pretextul că „toți sunt hoți”.

Atribuiți jigniri politicienilor din cauza partidului din care fac parte sau a funcției pe care o dețin. Nici nu v-ați obosit să citiți un paragraf despre cine sunt ei și ce intenții au și apoi îndrăzniți să vă plângeți că „asta-i România”. Fii tu cel care face o schimbare. Ieși la vot.

  Andra Fodor

-Andra Fodor 

Am fost criticat de o grămadă de oameni că, vezi Doamne, mă implic prea mult în politică.

Ba că postez prea multe chestii pe Facebook, ba că mă uit prea mult la posturi de știri în loc să ies la terasă cu prietenii. Profesori și chiar rude apropiate mi-au reproșat asta. Ghiciți ce? Asta o să fac în continuare. Pentru că asta e tot ce pot face. Nu pot acționa propriu-zis, dar pot mobiliza lumea să acționeze și pentru mine și cei de vârsta mea.

Până de curând, votul era un drept, un privilegiu. Acum, dacă mă uit cât de puțini votează, aș dori să cred că votul trebuie să însemne o responsabilitate, o datorie civică. Nu obligație, că nu mai suntem comuniști de vreo 30-31 de ani. Dar totuși, țara se cam duce naibii fără fruntași competenți aleși de cetățeni, sper eu, responsabili.

Da’ lasă că vine 2024. Și avem acolo locale, prezidențiale, parlamentare. Să vezi maraton, vere. Până atunci, pot doar să încerc să-i deștept pe români să meargă la vot.

  Radu Bertea

 -Radu Bertea 

Chiar dacă nu am drept de vot, am reușit să mă implic.

Din luna august, doi tineri, Cristi Drăgan și Tushar Advani promovează votul prin proiectul apolitic Generația VOT. Ei s-au gândit „Cum ar arăta România dacă oamenii ar ieși la vot?”. Sunt ambasador al proiectului alături de 450 de ambasadori (tineri minori și majori din fiecare județ al țării).

Eu nu pot influența aceste alegeri, dar tu da! Eu voi vota în 2024, dar până atunci îmi doresc educație de calitate pentru toți. 2020 nu a fost cel mai frumos an, dar tot putem vota. La fel cum mergi la magazin sau la o plimbare prin oraș, poți merge și la secția de votare!

Am văzut cum aproximativ 1.000.000 elevi au fost ignorați de decidenți. Îmi doresc în următorii ani ca parlamentarii și viitorul Guvern ce se va forma să țină cont de opiniile cetățenilor.
Dacă nu ai drept de vot, încurajează-ți familia și prietenii să meargă la secțiile de votare!

Mulți cetățeni nu cunosc atribuțiile Parlamentului și confundă cu Președintele României. Parlamentul face legile într-un stat, nu Președintele. Ceea ce poate face Președintele este să promulge legea, să solicite reexaminarea acesteia doar o singură dată în Parlament și să atace la Curtea Constituțională a României. Așadar, nu este datoria mea să-ți spun cu cine să votezi, dar te încurajez să mergi la vot!

  Petre Tîrziu

-Petre Tîrziu 

De ce este important să mergi la vot?

Știți, am auzit de la muuulte persoane scuze, precum: „Un vot în minus nu strică nimic”, „Nu am pe cine să votez. Toți sunt răi”, „Orice aș face, nu se schimbă nimic”.

Toate astea au fost spuse în neștiință. Cred că 90% din oamenii care au spus asta, nu știau ce face parlamentul și cât de important e votul lor. Well, lăsați-mă să vă luminez mintea. De ce este important parlamentul? Fără existența parlamentului, cel mai probabil ar fi un nebun la conducere, care și-ar face de cap cu viitorul acestei țări. Pentru a evita asta, am adus parlamentul.

Parlamentul este împărțit în două camere: Camera Deputaților și Senatul. Pentru ca parlamentul să accepte o lege, legea trebuie dezbătută și votată de ambele camere. Senatorii iau decizia finală pentru legile importante de organizare a statului și camera deputaților pentru restul legilor. După ce legea este discutată de parlament, ajunge la președinte. După cum prea bine știți, președintele nu are prea mult control asupra legii.

El poate accepta legea sau poate să facă două lucruri, în caz de nu e de acord: Poate să ceară re-examinarea legii sau să trimită legea în Curtea Constituțională. Ea va verifica dacă legea respectă constituția. Dacă o respectă și a fost re-examinată, președintele este nevoit să o accepte. Dacă nu o respectă, pa pa lege. Acum că v-am adus la cunoștință acestea, LA VOT CU VOI! Un parlament corupt nu o să distrugă țara, dar o să o încetinească. Lucru pe care nu ni-l dorim.

Melissa Cioacă

-Melissa Cioacă  

„Măi copii, e frumoasă inițiativa voastră și m-aș duce, dar nu știu cu cine să votez!”. Stai liniștit, nene, dă click aici și ne mulțumești mai târziu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here