Criteriile pentru alegerea unui animal de companie

0
5184

Atunci când dorești să îți achiziționezi un animal de companie, cel mai bine ar fi să îți achiziționezi unul de rasă, de la o canisă autorizată. Indiferent de rasă, câinii sunt receptivi la dresaj, dar, în același timp, stăpânii lor trebuie să le acorde tot timpul necesar.

Procesul de dresaj va începe ca o joacă, motiv pentru care este necesar să achiziționezi cât mai multe jucării ca ei să nu se plictisească. Dacă se vor distra, vor învăța repede şi procesul va fi unul foarte plăcut. Dresajul canin se bazează pe patru concepte de bază, anume: repetarea, ritmicitatea, continuitatea, progresivitatea.

Cinci rase de câini mai uşor de dresat:

  1. Rasa Border Collie conduce în clasament datorită capacității sale crescute de a înțelege şi de a urma instrucțiunile. Acești câini se concentrează foarte bine şi, în acelaşi timp, sunt şi foarte supuşi şi au un simț al loialității ieşit din comun.
  2. Pudel sau Caniche este al doilea câine foarte ușor de dresat – adoră jocurile creative. De aceea, îl regăsim foarte des în reprezentațiile de la circ.
  3. Pe locul 3 este Labradorul Retriever, un câine foarte inteligent şi energic, frecvent implicat şi în activitățile Poliției, în operațiunile de salvare.
  4. Golden Retriever este un animal foarte potrivit pentru o familie cu copii, fiind un câine care vrea mereu să fie pe placul oamenilor. Are o capacitate foarte mare de a reține şi execută peste 200 de comenzi.
  5. Ciobănescul german încheie acest top, fiind foarte protectiv și curajos. Îi place să primească comenzi noi și este implicat în activităţile Poliției, precum și în cele militare.

Alte rase de caini foarte usor de dresat sunt Boxer-ul, Bullmastiff-ul, Doberman-ul și Papillon-ul.

Ciobănesc german, 10 luni
Ciobănesc german, 10 luni

De ce este necesar dresajul unui patruped?

De-a lungul timpului, cercetătorii au făcut numeroase studii a căror concluzie a fost unanimă: oamenii care au în casă un câine sunt mult mai puțin stresați, mai fericiți, iar câinii îți vor dovedi loialitatea în diferite ipostaze.

Există însă şi situații în care iubitorii de animale bine intentionați, care nu au vrut decât să le ofere câinilor un adăpost, mâncare şi dragoste, au avut surprize neplăcute atunci când au adoptat un câine greu de controlat. Astfel de exemplare se pot dovedi şi foarte costisitoare, mai ales din prisma stricăciunilor pe care le provoacă atât în casă, cât și în maşină, ori din cauza daunelor pe care le aduc altor persoane sau animale. Toate aceste lucruri se întâmplă în cazul câinilor neascultători, care nu sunt dresați, care nu își gestionează foarte bine problemele de comportament și manifestă lătrat excesiv atunci cand sunt lăsați singuri.

Dresându-i, veți vedea transformarea spectaculoasă dintr-un câine agresiv și neascultător într-un câine calm și relaxat, loial şi jucăuş. Câinii dresați vor fi mult mai flexibili. Sunt capabili să proceseze noile informații şi cerințe în mod adecvat şi se adaptează la orice fel de situație. În plus, intervine acel sentiment pe care-l veți avea – datoria față de prietenul patruped de a-l ști fericit, de a-l stimula în mod adecvat şi de a-l îngriji așa cum trebuie.

Un câine dresat va învăţa să fie sociabil și să se adapteze condițiilor de stres și modificărilor ce intervin în viața lui domestică.

Câinele trebuie să fie testat. Informați-vă înainte de a adopta un animal de companie.

Atunci când decideți că doriți să adoptați un câine, nu alegeți niciodată unul la întâmplare. Este bine să vă informați de dinainte în legătură cu rasa, condițiile de care animalul are nevoie, tipul de talie, obiceiurile pe care le are, tipul optim de hrană. Veți ști astfel la ce să vă aşteptati și vă veți da seama dacă vă puteți descurca sau nu, sau dacă aveți resursele necesare pentru a-i oferi un mediu prielnic.

Un alt sfat de care trebuie să țineți cont este acela că nu trebuie să adoptați niciodată puiul care vi se pare cel mai sărman sau cel mai mic. Încercați să fiți obiectivi şi să nu vă lăsati conduşi de partea sentimentală. Cel mai bine este să studiați caracteristicile rasei, tipul de comportament, gradul de dominare pe care urmează să îl aibă animalul, dacă acceptă copii în preajmă sau nu, cum se adaptează la un program nou sau cât de repede se poate integra în familia voastră.

La începutul secolului al XX-lea, între anii 1920-1930, au început să ſe utilizate diferite programe de evaluare a aptitudinilor la puii de câini. De atunci şi până în prezent, aceste programe au fost, bineînțeles, îmbunătăţite. Le puteți consulta în cazul în care doriți să vă asigurați că primiți toate informațiile care să vă ajute. Specialiştii recomandă ca testarea aptitudinilor câinilor să aibă loc atunci când aceștia au deja între 8 şi 10 săptămâni de viață, pentru că atunci pot fi obținute rezultatele concludente. Testul trebuie realizat în mod individual, preferabil înainte de masă, atunci când puii sunt extrem de activi.

Ciobănesc german, două luni
Ciobănesc german, două luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here