De două ori mai multe decese lunar la bolnavii de cancer! Oamenii cu boli cronice așteaptă și jumătate de an pentru o intervenție chirugicală

0
217

Coronavirus a schimbat radical activitatea Spitalului Județean, iar cei mai afectați sunt bolnavii de cancer. Mulți dintre pacienții oncologici se plâng că diagnosticul întârzie, la fel tratamentul și intervențiile chirurgicale, după caz, iar accesul la tratament depinde de rezultatul negativ la testul pentru Covid-19. După cum reiese și din declarațiile cadrelor medicale, intervențiile chirurgicale la pacienții cronici s-au redus la mai mult de jumătate, iar criza de sânge a contribuit și ea semnificativ la întârzierea unor intervenții.

În evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt peste 12.500 de persoane diagnosticate cu cancer. Situația este una deosebit de gravă deoarece atât numărul pacienților noi, cât și numărul de decese sunt în creștere, iar medicii fac față volumului de muncă cu niște sacrificii extraordinare. Cele mai multe decese s-au înregistrat din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon.

Sucevenii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fiind în creștere continuă. În statistica Direcției de Sănătate Publică se precizează că numărul persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice obstructive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, cancerul sau tuberculoza. Acestea au făcut mai multe victime în prima jumătate a acestui an decât în aceeași perioadă din 2018 și mai multe de la o lună la alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here