Depozit de medicamente într-un fost loc plin de otravă de șobolani. În ce condiții se pătrează vaccinul?

0
286

Un depozit dedicat pentru medicamente în pandemie se află în condiții greu de imaginat, undeva la periferia Romei. Jurnaliștii italieni de la L’espresso au descoperit că s-a încercat, în nenumărate rânduri reabilitarea acestuia. S-au alocat milioane de euro pentru asta în ultimii 20 de ani, fără vreun rezultat concret. Mai mult, în 2019, zona este declarată contaminată de Agenția pentru Mediu.

„Țara noastră nu are o structură centrală care să adăpostească cele mai importante și sensibile medicamente”, scriu jurnaliștii de la L’espresso. Depozitul există însă și în documentele oficiale ale Ministerului Sănătății și are ca scop „păstrarea unor stocuri relevante de dispozitive medicale – antidoturi și vaccinuri – de importanță strategică națională în cazul evenimentelor pandemice”.

Istoria acestui depozit s-a pierdut în urmă cu 20 de ani, când epidemia de SARS și atacurile teroriste care amenințau lumea, iar acest loc a trecut la rangul de pilon al apărării naționale împotriva epidemiilor. S-au cheltuit milioane de euro în aceste proiecte, dar singurul lucru care s-a reușit în acești ani a fost renovarea acestui depozit cu o suprafață de 500 de metri pătrați care se află, de altfel, și într-o zonă contaminată.

Cantitățile de substanțe periculoase rămân în depozit peste termenul de expirare. În 1989 a fost demarat un proiect de eliminare a acestor deșeuri toxice dăunătoare. Inclusiv cele din strada Carri Armati, care apoi devine, în 1990, unul dintre spațiile Arhivelor Statului. Astfel că „Depozitul central de materiale profilactice” devine și un spațiu pentru hârțogărie uitată de toată lumea.

S-au alocat 11 milioane de euro pentru construcție, iar în 2009 politicienii au participat la inaugurarea șantierului. Doar că nu s-a mai realizat nimic concret de atunci. De altfel, banii merg la o firmă abonată la bani publici, cunoscută că a mai început proiecte publice pe care le-a lăsat baltă.

Pentru construcția centrului promis apar totuși buldozerele care mătură 7 din cele 8 pavilioane și apoi pleacă fără urmă. Motivul este poluarea zonei. „Au fost depășite limitele reglementate pentru diferite substanțe, inclusiv pesticide, mercur, benzopiren, hexaclorhexan, beriliu, arsen și DDT până la mai multe ordine de mărime”, declară Agenția pentru Protecția Mediului.

E drept că Italia mai are 14 depozite naționale și 20 regionale, dar singurul cu denumirea de „depozit central” care este în subordinea directă a ministerului este acesta. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au comentat situația acestui obiectiv strategic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here