Despre abuzurile profesorilor din România: „Îmi făcea avansuri, mă numea țigancă și râdea de situația mea de acasă”

0
1721

Abuzurile profesorilor din învățământul românesc nu mai constituie un subiect tabu. Au devenit din ce în ce mai dese, iar oamenii sunt din ce în ce mai ignoranți cu privire la ele. Fie că este vorba de amenințări cu note mici din motive personale, fie că este vorba de apelative jignitoare, elevii din toată țara se confruntă cu ele.

Astăzi stăm de vorbă cu Ana, o elevă de clasa a 11-a, care a fost nevoită să suporte timp de doi ani avansurile și jignirile repetate ale profesorului de fizică.

Q: Ne poți povesti puțin despre cum a început totul? Ce l-a determinat să te trateze așa?

A: Eram în clasa a 9-a, profi noi, colegi noi, încercam să le formez o părere bună și să mă integrez. Auzisem de la prietenii mei mai mari că proful de fizică este puțin mai turmentat de fel, dar niciodată nu mi-am pus problema că mă va afecta. Era prima oră de fizică, proful părea beat, făcea prezența și fiecare dintre noi trebuia să zică un lucru reprezentativ despre sine. Când a ajuns la mine nici nu m-a lăsat să deschid gura. M-a pus să mă ridic și să fac o piruetă. S-a legat de culoarea pielii mele, eu fiind mai „creolă” decât restul colegilor mei. M-am simțit teribil în ziua respectivă. Noroc de colegii mei că mi-au fost suport moral.

Q: Și cum a evoluat situația în timp? Din câte am înțeles, ești la filologie, ce s-a întâmplat în următorii 2 ani?

A: M-am obișnuit în timp, la început mergeam plângând acasă la mama. A aflat că sunt adoptată și a început să mă facă de râs în fața clasei. Obișnuia să se dea la mine, să-mi spună că dacă aș fi fost majoră lucrurile stăteau altfel între noi. A fost o perioadă de coșmar pentru mine. Am avut noroc de pandemie anul trecut că am scăpat de un semestru de chin.

Țin minte când m-a scos în fața clasei să mă asculte și de nicăieri a venit întrebarea: „Tu îți cunoști părinții?” A fost pentru prima dată când chiar am izbucnit și i-am explicat că nu este treaba dumnealui și că vreau să plec acasă. Atunci am pus paie pe foc. A început să țipe la mine, să mă înjure, s-a luat de hainele mele, de situația mea de acasă, a fost un haos total.

Q: Atitudinea aceasta al lui se regăsea și în note?

A: Uneori da, dar învățam ca să-mi dea media pe semestru. Nu m-am lăsat niciodată discriminată la note numai pentru că avea ceva personal cu mine. Când nu voia să-mi dea media, nu mă semnam pe teste și mai luam câte un 9.

Q: Dacă ai putea să schimbi ceva din comportamentul tău față de el din trecut, ai face-o?

A: Da. Mi-aș lua inima în dinți și m-aș duce la direcțiune, i-aș spune profesorului exact ceea ce mă deranjează și aș vorbi cu părinții mei în detaliu despre asta.

Cum recunoști abuzurile profesorilor atunci când asiști la unul? Click aici pentru a citi drepturile elevului pe care nu știai că le ai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here