Fiind elev în România, sigur ai luat parte la niște abuzuri ale profesorilor fără să-ți dai seama. De câte ori ai auzit „Ieși afară!” sau „Dacă mai vorbești ai 2”? Well, este ilegal. Beneficiezi de ceva numit „drepturi ale elevului” și trebuie să le stăpânești.
Prin vara 2016 a apărut un document (despre care probabil încă nu ai auzit) numit „Statutul elevului”. Sincer, și eu am aflat de el acum câteva săptămâni pe Facebook. Ironic, nu? Acel document și marele ROFUIP sau Regulamentul-cadru de Organizare și Funcționare a Unității de Învățământ Preuniversitar sunt armele elevilor împotriva abuzurilor școlare. De ce? Hai să vedem ce zic nebuniile astea.
Nu ai voie să fii dat afară din clasă pentru că ai unghiile făcute, părul albastru sau cercei în ureche.
Sună cunoscut scenariul, așa-i? Conform ROFUIP, Art. 198 (2)
„În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi […] sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea.”
Așa că, dragul meu cititor, data viitoare când se ia vreun prof de tine, spune-i să răsfoiască cele 65 de pagini PDF până ajunge la acest punct. Legea e lege.
Mă, tu știai că e legal să fii gay?
Da, ai citit bine. Și pe lângă asta, nici n-au voie profii să-ți explice de ce nu e bine să fii gay. „Încalci voia lui Dumnezeu” nu mai este un răspuns acceptat de lege.
Conform Statutului Elevului există ceva numit:
„Dreptul de a beneficia de tratament nediscriminatoriu din partea conducerii, a personalului didactic, nedidactic și din partea altor elevi din cadrul unității de învățământ. Unitatea de învățământ preuniversitar se va asigura că niciun elev nu este supus discriminării sau hărțuirii pe criterii de rasă, etnie, limbă, religie, sex, convingeri, dizabilitati, naționalitate, cetățenie, vârstă, orientare sexuală, stare civilă, cazier, tip de familie, situație socio-economica, probleme medicale, capacitate intelectuală sau alte criterii cu potențial discriminatoriu.”
Deci, fii gay, trans, ateu sau infractor. Profesorii nu au dreptul să îți judece alegerile.
Ai dreptul la opinie și niciun profesor nu este în măsură să te facă de râs în public
De câte ori ai asistat la o „ceartă” elev-profesor? Fie că e vorba despre o ceartă tipică, în care elevul are gura mare iar profesorul i-o închide cu apelative jignitoare, fie că e o ceartă nedreaptă în care elevul își exprimă punctul de vedere într-un mod politicos, iar profesorul îl face needucat sau folosește expresia tipic românească „nu-mi răspunzi tu mie”. Doamna profesoară, așa funcționează o conversație.
Tot până la respect, demnitate și libertate de exprimare, așa-i?
„Elevul are dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Nu se considera libertate de expresie, urmatoarele manifestari: comportamentul jignitor față de personalul din unitatea școlară, utilizarea invectivelor, limbajului trivial, alte manifestări ce încalcă normele de moralitate”
Practic, îmbracă-te cum simți, spune ce simți și nu le da prea multe detalii celorlalți. Nu îi privește viața ta personală.
Ai voie să ieși din curtea școlii când vrea inima ta
Numai dacă ești major, desigur. Conform articolului 15 din Statutul Elevului care prezintă interdicțiile alea boring pe care nu le citește nimeni:
„Elevilor le este interzis să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;”
Deci dacă ai peste 18 ani, buletinul la control și ești liber ca pasărea cerului.
Nu, nu e normal să stai 8 ore la școală!
Dacă direcțiunea este destul de incompetentă încât să-ți pună 8 ore într-o zi, sau un profesor plănuiește să-și recupereze ora în afara celor maxim 7 ore obligatorii, poți face reclamație.
Conform iubitului nostru Statut, beneficiezi de:
„Dreptul de a i se asigura participarea la orele de curs pentru un număr maxim de șapte ore pe zi, cu excepția orelor prevăzute pentru studiul limbii materne, a istoriei si traditiei minoritatilor nationale si a invatamantului bilingv, conform legii”
Ai dreptul la hârtie igienică și apă caldă la baie
Aici nu mai trebuie adăugat nimic. Nici nu există urmă de îndoială.
„Elevii au dreptul să își desfășoare activitatea în spații care respectă normele de igienă școlară, de protecție a muncii, de protecție civilă și de pază contra incendiilor în unitatea de invățământ.”
Well, sper că acest articol ți-a deschis puțin ochii. Nu lăsa pe nimeni să-ți calce în picioare demnitatea, dar nu uita că pe lângă drepturi, ai și responsabilități. Găsește echilibrul și vei trăi cu adevărat anii de liceu!