Există viață după COVID! Veștile bune din 2020 de care nu ai auzit

0
175
2020
Timp de citit: 7 minute

2020 a fost pe departe, unul dintre cei mai plini ani și desigur, va rămâne în istorie ca „anul pandemiei”, dar va rămâne și un an al științei. Cercetătorii au continuat să descopere tratamente și să pună bazele la evoluție. Iată care sunt cele mai importante aspecte ale anului 2020!

1. A fost testat cu succes primul tren care levitează și atinge peste 1.000 km/oră

Trenul este proiectat să atingă peste 1.000 de kilometri pe oră și ar face drumul dintre New York și Chicago în doar jumătate de oră, de patru ori mai rapid decât un tren obișnuit. Trenul dezvoltat de compania lui Richard Branson a atins la acest prim test cu oameni doar 172 de kilometri pe oră, dar viteza la care tinde este de șase ori mai mare. Principalul plan este să primească certificatul de siguranță până în 2025 și să poată fi dezvoltat pentru vânzare până în 2030.

Mijlocul de transport arată ca o capsulă care plutește, tehnologia folosindu-se de legile electromagnetismului. Acest mod de transport silențios, fără emisii și rapid, va revoluționa transportul în următorii zece ani.

2. Cercetătorii canadieni au găsit leacul pentru diabet

În laboratoarele Universității din Alberta, s-a reușit vindecarea diabetului la șoareci, care a deschis un nou drum în dezvoltarea tratamentelor la oameni.

Este un moment extrem de important în istoria combaterii diabetului, mai ales că aprox. 422 de milioane de oameni din întreaga lume sunt suferinde de această boală. Procesul are la bază celule stem, care inversează cantitatea de insulină din sânge. Medicul James Shapiro, care a dezvoltat procedura, a făcut un alt tratament pentru diabet numit Edmonton Protocol, în anii 90. Descoperirea are nevoie de sprijin guvernamental pentru ca oamenii de știință să evolueze în această direcție.

3. Zimbrii nu mai sunt o specie amenințată

Numărul zimbrilor sălbatici a crescut în Europa, astfel încât specia nu mai este considerată vulnerabilă. Pe lista roșie a speciilor amenințate cu extincția, nu mai sunt incluși și zimbrii. Din 2003 și până azi, 2020, numărul a crescut de la 1.800 la 6.200.

În prezent avem peste 100 de exemplare în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgăraș și Munții Țarcu, unde sunt 65 dintre exemplare. Conservarea speciei a fost posibilă printr-o inițiativă Rewilding Europe și WWF România. Cele mai mari populații din Europa sunt în Polonia, Belarus și Rusia.

Populația de zimbri, în urmă cu 100 de ani, număra doar 50 de exemplare în toată lumea. Specia era mai rară decât rinocerul negru și a trăit doar în captivitate. În 1950 a început reintroducerea zimbrului în sălbăticie și din 2012 procesul a început și în România.

4. A fost rezolvat paradoxul găurilor negre, pe care nici Stephen Hawking nu l-a putut descifra

Din anii 70, oamenii de știință caută răspunsul la o contradicție din calculele matematice legate de găurile negre, iar acest lucru poartă numele „paradoxul găurilor negre”. Hawking a arătat, prin calcule, ce se întâmplă cu materia din interiorul și în exteriorul găurilor negre. A descoperit astfel că există o cantitate de radiații emanate de găurile negre, care acum îi poartă și numele – „radiația Hawking”. Și această radiație face ca găurile să piardă masă și să se „evapore”.

În urma unor calculele ale unor cercetători de la Universitatea din Santa Barbara, s-a constatat că informația care cade într-o gaură neagră reapare în cele din urmă.

5. Primul muzeu subacvatic al lumii, deschis în Grecia

Noul muzeu subacvatic le permite vizitatorilor să coboare la 25 de metri adâncime pentru a vedea relicve din timpul războiului peloponesian.

Ghizii-scafandri le vor putea arăta vizitatorilor epava Peristera, lungă de 27 de metri, care s-a scufundat acum 2.400 de ani. Muzeul a fost deschis o perioadă scurtă în octombrie, dar adevărata inaugurare se va face cel mai probabil în iunie 2021.

Muzeul se află în Parcul Național Maritim Alonissos, prima zonă de mare protejată a Greciei și cea mai mare din Europa.

6. Primul robot-pompier a ajutat la stingerea unui incendiu în SUA

Pompierii din Los Angeles au primit în acest an în rândul lor un robot de peste o tonă și jumătate care intră fără teamă în foc. Thermite Robotic Systems 3 sau RS3 poate să împrăștie în jur de 10.000 de litri de apă pe minut și este manevrat de la distanță de o telecomandă. Robotul are și o cameră video care îi permite operatorului să-l teleghideze cu ușurință. Este de mărimea unei mașini Smart și este suficient de puternic să pătrundă și prin zid. Acesta poate schimba cu totul munca pompierilor și poate preveni accidente.

RS3 a participat deja la un incendiu din centrul LA alături de 130 de pompieri-oameni. Acesta și-a demonstrat utilitatea prin pătrunderea în zone inaccesibile pentru oameni. Robotul se află acum la cea mai solicitată secție de pompieri din oraș.

7. Pași importanți în eradicarea malariei și a poliomielitei

În ultimii 20 de ani, rata mortalității a scăzut cu 60% și au fost prevenite 1,5 miliarde de cazuri între 2000 și 2019.

Aproape 3 miliarde de dolari s-au cheltuit anul trecut pe controlul și eliminarea malariei, bani investiți de organizații din 91 de țări. Contribuția cea mai substanțială vine din SUA, urmate de Marea Britanie. Malaria afectează în special copiii și două treimi dintre copiii sub 5 ani care se îmbolnăvesc mor.

Această boală se poate însă preveni și trata. S-a ajuns de la o rată a mortalității de 24,7 la 100.000 de oameni în anii 2000 la doar zece morți la 100.000, în 2019.

Campania de vaccinare reușită a prevenit peste 13 milioane de cazuri de poliomielită la nivel mondial.

8. Numărul morților în urma atacurilor teroriste, în scădere în ultimii cinci ani

Indexul Global al Terorismului 2020 arată că a existat un vârf al numărului de morți în 2014, dar în ultimii ani a fost o scădere de 59%. 103 țări au scoruri mai bune, cele mai considerabile scăderi fiind în Afganistan și Nigeria. Cu toate că aceste țări sunt singurele din lume care au avut mai bine de o mie de victime ale terorismului în ultimii ani, se înregistrează o scădere semnificativă.

Nordul Africii a înregistrat, de asemenea, cel mai mic număr de morți din 2003.

9. Calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit și asta salvează vieți.

Calitatea aerului pe care îl respiră europenii a crescut în ultimii zece ani, potrivit Agenției Europene de Mediu. Valorile emisiilor celor mai folosiți poluanți au scăzut semnificativ, în ciuda faptului că a crescut cererea de transport care este un poluator important.

S-a văzut și un progres în scăderea poluării provenite din domeniul construcțiilor și al agriculturii. Datorită unei aer mai respirabil, se estimează că au murit prematur cu 60.000 de oameni mai puțin. Următorii pași pentru țările Europei fac parte din Planul de Acțiune „Zero Pollution Ambition”, din cadrul Pactului Verde.

10. A crescut numărul de voluntari în pandemie

2020 a înregistrat o creștere generoasă a numărului de voluntari. Aceștia au avut sute de mii de noi oameni dispuși să-și ofere din timp și au ales să se implice în campaniile din pandemie.

Olanda a primit 48.000 de noi voluntari, iar Kenya face training pentru 35.000 de oameni pentru acțiunile sale umanitare. Datorită acestor acțiuni s-au putut ajuta milioane de oameni din toată lumea.

11. Încă două țări acceptă căsătoriile sau parteneriatul între persoane de același sex

În 2020, două noi țări au recunoscut căsătoriile sau parteneriatul civil în acest an: Costa Rica și Muntenegru.

În 28 de țări membre ale Națiunilor Unite sunt legale căsătoriile între persoane de același sex, în timp ce alte 32 recunosc parteneriatul civil. Irlanda de Nord, Ecuador și Austria și-au schimbat în ultimii doi ani legile în această privință. În Irlanda de Nord, în februarie, s-a căsătorit primul cuplu, după ce legea fusese aprobată cu câteva luni înainte.

Thailanda a demarat în iunie 2020 un proiect legislativ prin care să fie permis parteneriatul între persoanele de același sex și pentru ca posibilitatea ca acestea să adopte copii și să poată deține o proprietate împreună să fie posibile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here