Fiica marelui poet Lucian Blaga, Dorli Blaga, s-a stins din viață

0
285
Blaga

Veste tulburătoare pentru iubitorii de cultură din România. Dorli Blaga s-a stins din viață ieri, la vârsta de 91 de ani. Fizician de profesie, „Dorli” era unicul administrator al operei tatălui său.

„Dorli”, pe numele său real Ana-Dorica Blaga, a venit pe lume departe de România.

Fiica lui Lucian Blaga s-a născut în Berna, pe 2 mai 1930, în perioada în care poetul era atașat de presă în Elveția. Primii nouă ani din viață i-a trăit în Elveția, Austria, Portugalia și Franța. Apoi, familia se întoarce în România, stabilindu-se la Cluj.

În contextul cedării Nord-Vestului Adealului Ungariei horthyste și refugiului Universitatea din Cluj la Sibiu, Dorli Blaga urmează cursurile Liceului German Brukenthal. În 1946 familia revine la Cluj, unde își finalizează studiile liceale. Când a venit momentul să își aleagă calea în viață, Dorli se înscrie la Facultatea de Fizică.

Fiica marelui poet și-a dedicat viața recuperării și punerii în valoare a operei tatălui său. Pentru curajul și vehemența sa, Biroul Senatului Universităţii „Lucian Blaga” i-a acordat titlul de Senator de Onoare. O distincție pe care a primit-o cu emoție uriașă.

În testamentul său, Lucian Blaga a numit-o pe fiica sa administrator al operei sale. Din această postură, a putut să se implice, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei poetului.

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here