Unul dintre cei mai mari sculptori români şi în acelaşi timp, unul dintre marii artişti români ai secolului al XX-lea, Ion Irimescu, membru al Academiei Române, este un simbol cultural important pentru orașul Fălticeni.
S-a născut la 27 februarie 1903, în comuna suceveană Preuteşti. După studii liceale la Fălticeni, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti (1924-1928). Acesta a fost sub îndrumarea marilor sculptori Dimitrie Paciurea şi Oscar Han. A fost bursier în Franţa, la Fontenay-aux-Roses şi a frecventat şase luni „Academie de Grande Chaumiére” din Paris (1930), la clasa lui Joseph Bernard.
A expus pentru prima dată în anul 1928, la Salonul Naţional de Pictură şi Sculptură de la Bucureşti. Din anul 1930 a început să expună la saloanele de primăvară şi de toamnă de la Paris (1930-1932). Aici a fost remarcat de Societatea Artiştilor Plastici Francezi. Aici i s-a acordat „Menţiunea de Onoare” la Salonul Oficial din Paris (1932).
Arta lui Irimescu evoluează de la neoclasicism redat în lucrări precum „Tors de femeie”, „Centaureas”, „Tânăra cu struguri în păr”. Mai apoi avansează la geometrizarea brâncuşiană a formelor redată în seria de basoreliefuri şi compoziţii dedicate copilăriei şi adolescenţei („Rodica”, „Nicuşor”, „Dan”, „Portret de copil”). A realizat multe compoziţii pe teme mitologice şi religioase. Simţul deosebit al sculptorului pentru decorativul formei este ilustrat în lucrări ca „Odihnă”, „Floarea”, „Orfeu”, „Elegie”, „Pastorala”, „Centaurul”, „Maternitate”, „Pegas şi Apollo”, „Icar”, „Pietá” etc.
O parte a creaţiei sale se regăsește la Fălticeni, în muzeul ce-i poartă numele (Muzeul de Artă „Ion Irimescu”).
Aceasta este o instituţie unică în România prin faptul că deţine cea mai bogată colecţie de autor din ţară. Aici sunt expuse peste peste 300 de sculpturi (din bronz, marmură, lemn, plastilină, ipsos), peste 1.000 de lucrări de grafică. La acestea se adaugă şi biblioteca personală (peste 1.500 de volume, manuscrise).
Ion Irimescu a murit la 28 octombrie 2005, la 102 ani, la Fălticeni. Acesta a fost înhumat în cimitirul bisericii din Oprişeni, lăcaş de cult pe care l-a pictat în 1926, pe vremea când era student.
Prin opera, dar şi prin muzeul său de la Fălticeni, Ion Irimescu se înscrie în marea artă europeană a secolului al XX-lea, integrând meleagurile natale în circuitul de valori universale. Sculptorul a oferit o deosebită aură de noblețe spirituală municipiului Fălticeni.