La finalul slujbei săvârșite la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din judeţul Constanţa, ÎPS Teodosie a făcut mai multe declarații referitoare la COVID, la cererea insistentă a jurnaliștilor. Însă insistența acestora l-a iritat pe ÎPS Teodosie:
„Lăsaţi întrebările astea fără sens despre boală. Degeaba ne distanţăm dacă stăm în frig”.
Ierarhul se află în centrul atenției încă de la începutul pandemiei de COVID-19. Acum a declarat că el nu se ferește într-un mod anume de această boală. El spune că faptul că se împărtășește zilnic îl ferește de boală.
„Eu nu mă păzesc, că nu am timp. Sigur, nu stau aproape de ceilalţi, dar Sfânta Împărtaşanie zilnică mă păzeşte cel mai mult.
În Sfântul Potir nu e niciun microb, e dovedit ştiinţific. Ştiinţa e de la Dumnezeu, nu de la oameni. Să nu vă înspăimântaţi peste măsură de boala care este. Să ne păzim, dar să nu ne temem. Să-l chemăm pe Dumnezeu în ajutor”.
În acest sens, ÎPS Teodosie are dreptate. Sfânta Împărtășanie nu a fost vreodată izvor de îmbolnăvire pentru oameni. Preoții consumă mereu ceea ce rămâne în Sf. Potir, după împărtășirea credincioșilor, iar preotul nu se îmbolnăvește. Dacă Sf. Potir ar îmbolnăvi din cauză că din el consumă oameni care e posibil să aibă diverse boli, asta ar însemna că toți preoții ar trebui să fie bolnavi, nu? Ei bine, nu e așa. Preoții sunt sănătoși. Nu s-au îmbolnăvit nici de COVID, nici de vreo altă boală din cauză că s-au împărtășit cu aceeași linguriță cu care au împărtășit un credincios bolnav.
Un exemplu concret în susținerea acestei afirmații ni-l oferă ultima Sfântă Liturghie a ÎPS Pimen, vrednicul de pomenire arhiepiscop al Sucevei și al Rădăuților. După ce arhiepiscopul Pimen a fost testat pozitiv cu COVID-19, toți cei care au slujit cu el în noaptea de Înviere au fost testați. S-a constat faptul că toți cei care s-au împărtășit din același Potir cu ÎPS Pimen (PS Damaschin, preoți și diaconi prezenți atunci) nu s-au îmbolnăvit. Da, ați auzit bine.
Împărtășirea din același Potir nu a cauzat vreodată îmbolnăvirea vreunui slujitor al altarului!
Mai degrabă au fost cazuri în care s-au îmbolnăvit cei care s-au împărtășit cu frică și cu necredință. Și exemplele actuale, dar și din trecutul Bisericii, pot continua la nesfârșit.
Toți cei care se împărtășesc o fac cu credință. Credința că vor fi sănătoși sufletește și trupește. Și Mântuitorul Hristos ne spune acest lucru în Evanghelia de la Matei: „Iar pe când mâncau ei (ucenicii), Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat ucenicilor, zicând: «Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu». Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: «Beți dintru acesta toți, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.»” ( Matei cap. 26, versetele 26-28).
ÎPS Teodosie speră că bisericile din localitățile carantinate din Constanța vor fi redeschise de autorități. Acest lucru l-a exprimat și în predica rostită de el astăzi:
„Nădăjduiesc ca de mâine să intrăm în biserici. Autorităţile ne-au dat de înţeles că putem să intrăm pentru că nu mai putem să slujim afară, pe vremea aceasta”.
Județul Constanța nu stă prea bine în ceea ce privește incidența COVID. Mai exact, în acest județ avem cea mai mare rată de infectare din țară. Incidenţa la nivel de municipiu este de 10,85 la mia de locuitori, iar la nivel de judeţ este de 7,49.
Judeţul Constanţa are la ora actuală 18 localităţi în carantină, inclusiv reşedinţa de judeţ. Spitalele COVID-19 sunt aproape pline. Printre localităţile carantinate se numără: Cernavodă, Eforie, Ovidiu, Medgidia, Techirghiol sau Năvodari, adică principalele oraşe ale judeţului Constanţa.
Sursa foto: ziare.com
Al drecu ce ocupat esti