ÎPS Teodosie: „Nicidecum nu se schimbă ritualul botezului”

1
390

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că, în ciuda decesului bebelușului de la Suceava, ritualul botezului nu se schimbă.

„Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani; nu ne intimidăm.

Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.”, a declarat marți ÎPS Teodosie.

Ierarhul afimă că aceeaşi discuţie a fost şi cu folosirea linguriţei: „Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a cerut urgentarea anchetei la Suceava.

Acesta a mai transmis condoleanțe familie îndurerate. În plus, acesta a adus câteva argumente apostolice pentru ritualul botezului.

„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două – trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori.

Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului.”

Află mai multe detalii despre incidentul de la Suceava aici.

Sursa foto: ro.sputnik.md

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here