ÎPS Teodosie: „Nu-i vom îndemna pe enoriași să se vaccineze!”

0
666
ÎPS Teodosie

Secretariatul de Stat pentru Culte a organizat o videoconferință cu reprezentanții Guvernului și ai celor implicați în Comitetul național de coordonare  a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) pentru a propune implicarea tuturor cultelor religioase în campania pentru promovarea vaccinării. ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat că nu va susține vaccinarea atât timp cât nu se vor face analize ale vaccinului de către organisme independente.

Ideea centrală a dezbaterii a fost aceea că, fiind o acţiune de masă și de maxim interes public, vaccinarea trebuie să antreneze toate cultele religioase din România, încă din fazele timpurii ale acestui demers. Printre participanți s-au numărat Raed Arafat, Gheorghe Sorescu, secretar de stat în MAI, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial pentru cultură, culte și minorități, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, col. dr.Valeriu  Gheorghiţă,  președintele CNCAV, precum și dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV.

„Prin strategia de vaccinare, România își propune să asigure accesul la vaccinare în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de Covid-19 pe teritoriul țării”, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiță. Discuțiile s-au axat pe rolul cultelor religioase în informarea cetățenilor cu privire la campania de vaccinare împotriva Covid-19, precum și pe necesitatea unui dialog constant între cultele religioase și reprezentanții statului, dialog necesar pentru succesul campaniei de vaccinare.

Secretariatul de Stat pentru Culte a venit cu inițiativa de a folosi cultele religioase în campania de vaccinare.

Însă această propunere nu a fost însă agreată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Aceștia au susținut că nu se află în subordinea acestui secretariat, care nu este un for de comandă. „Noi nu ne apucăm să facem campanie pentru vaccinare, că nu acesta este rolul nostru. Noi nu facem propagandă politică și nu suntem un vehicul de transmitere a acestui mesaj”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Ierarhul dobrogean a susștinut că preoții ortodocși nu vor recomanda niciun vaccin până nu vor ști cu exactitate ce conține, prin efectuarea unor analize independente.

„Mai întâi trebuie să cunoaștem ce conține acest vaccin. Noi nu luăm nimic cu ochii închiși. Atât de prudenți trebuie să fim. Mai întâi trebuie să ne documentăm și să știm sigur. Întâi să vedem ce este, nu luăm nimic fără să ne punem la curent. Există frici în societate foarte copleșitoare. Oamenii întreabă ce să facă, dar le spunem că nu este obligatoriu. Și noi nu recomandăm ce nu cunoaștem. Nu putem face asta până nu se face o analiză pertinentă a vaccinului. Trebuie să existe niște specialiști neutri, oameni cu frică de Dumnezeu printre medici, care au conștiință.

Mai întâi trebuie să verificăm, apoi să recomandăm. Pentru că noi lucrăm cu adevărul, care este de la Dumnezeu.

Acesta este invincibil, nealterat vreodată, dar celelalte materiale pot fi oricând alterate și nu știm ce pot lovi. Vom cere analiză chimică de laborator să vedem ce conține. Nu vedeți că și măștile au fost falsificate? Și de unde știm noi că vaccinul nu va avea efecte adverse peste 10 ani sau mai puțin? Am ascultat specialiști care au spus că, dacă nu se lasă o perioadă de testare, nu ai siguranță. Dar politicienii ne spun că ne dau ce este mai bun, dar nici ei nu știu ce dau”.

Citește aici o altă afirmație a ÎPS Teodosie referitoare la COVID-19.

Sursa foto: Sputnik

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here