Mănăstirea Pătrăuți a fost redeschisă după 200 de ani

0
668
Mănăstirea Pătrăuți

Una dintre ctitoriile lui Ștefan cel Mare, dar și una dintre cele mai vechi mănăstiri de maici din Moldova, Mănăstirea Pătrăuți, a fost redeschisă duminică, 4 aprilie, după 200 de ani.

Sfânta Liturghie din ziua redeschiderii a fost săvârșită de PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sute de credincioși au participat astăzi la slujba oficiată lângă monumentul UNESCO.

Noua obște monahală este formată la început din 3 călugărițe venite de la Mănăstirea Sucevița și vor fi conduse de maica stareță Alexandra Bădrăgan.

Credincioșii își pun speranțe în revenirea locașului la strălucirea de altă dată și își doresc ca Pătrăuții să renască pe harta turistică a mănăstirilor din Bucovina.

Maica stareță Alexandra Bădrăgan, care a viețuit 22 de ani la Mănăstirea Sucevița, a declarat: „Pornesc la drum cu multă responsabilitate, este ceva neașteptat pentru mine, nu pot decât să mă rog la Dumnezeu să mă întărească, să mă lumineze, să pot înțelege eu taina acestei ascultări care mi s-a încredințat, dar pentru biserică, pentru această mănăstire, pentru ctitoria pe care Ștefan cel Mare a lăsat-o urmașilor este o mare bucurie ca după mai bine de 200 de ani să poată fi redeschisă ca mănăstire de maici.

Sunt foarte multe de făcut, e un început. Să sperăm că terminăm lucrările care au fost începute de părintele Gabriel (n.r. – Herea) la monument, mă gândesc la acoperiș, apoi pardoseala din interiorul bisericii care este decopertată și sigur sunt foarte multe de făcut pentru maici… pentru că ea a fost biserică de mir. Mă gândesc la anexe, la tot ce ține de viața de mănăstire. Să fie spre slava lui Dumnezeu și bucuria tuturor celor care vor veni aici”.

La acest eveniment atât de semnificativ au luat parte și alte starețe ale unor mănăstiri din Bucovina. Printre acestea se numără și stavrofora Gabriela Platon, maica stareță de la Mănăstirea Voroneț.

„Eu pot să vă spun foarte bine ce înseamnă redeschiderea acestei mănăstiri, pentru că și noi am redeschis Mănăstirea Voroneț, după 206 ani. Este o emoție aparte, un moment istoric în primul rând.

În toate scrierile de specialitate este menționat că Pătrăuțiul a fost mănăstire de călugărițe.

Cu cât se reînființează mai multe mănăstiri, cu atât se aduce mai multe rugăciune zilnică înaintea lui Dumnezeu. Începuturile sunt grele, dar Dumnezeu rânduiește să vină și oameni care să se alăture obștii nucleu de la început, și cu siguranță o să fie numai de bine tot ce se va petrece aici”, a declarat maica Gabriela.

Foarte mulți ani, biserica care acum aparține Mănăstirii Pătrăuți a fost dată uitării. Însă, prin strădania părintelui Gabriel Herea, care a slujit la Pătrăuţi din toamna anului 2003, și datorită căruia s-au demarat ample lucrări de restaurare a picturii, cel mai vechi locaş de cult rămas de pe vremea lui Ştefan cel Mare a fost adus din nou la adevărata sa valoare arhitecturală şi iconografică.

Pictura interioară este în mare parte păstrată și sunt fragmente păstrate și din pictura exterioară.

Sursa foto: stiridinbucovina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here