OPINIE: Ipocrizia, boala de care Înalt Foarte Sfințiții români nu se mai vindecă

0
1193
Patriarhul Daniel și Teodosie, capii Bisericii unde ipocrizia atinge cote maxime
Patriarhul Daniel și Teodosie, capii Bisericii unde ipocrizia atinge cote maxime
Timp de citit: 4 minute

DISCLAIMER: Opinia de mai jos nu se vrea a fi un atac la religie, la cultul creștin-ortodox sau la preoții din România care își iau chemarea în serios. E doar un alt deget (arătător sau mijlociu, voi alegeți) arătat spre mai-marii Bisericii române, din care dă ipocrizia pe afară. 

Când eram mic, și recunosc asta fără vreo reținere, eram o persoană extrem de religioasă. Poate… prea religioasă, eram la linia aia extrem de subțire dintre credință puternică și fanatism. Asta implica și citirea intensivă a Bibliei, care m-a ajutat să înțeleg anumite lucruri, anumite tipuri umane. Fariseii sunt unul dintre respectivele tipuri umane. Ăștia erau, practic, niște extremiști, fanatici religioși falși până la Dumnezeu și care nu acceptau nici în ruptul capului schimbarea (vă aduceți aminte de circul cu botezul, este?).

„Leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște”, spunea Iisus despre farisei.

N-aveam de unde să știu pe atunci că România o să țină fariseii ăștia în biserici ca pe murături în borcan. Te uiți la Patriarhie, fariseu. Te uiți la Tomis, fariseu. Deja v-ați dat seama cine sunt subiecții discuției de azi: Dani Bo$$ și Teuțu. Amândoi și-o ard „il capo di tutti capi” prin Biserică, ba chiar s-au tot ciondănit public. Totuși, ăștia doi împart un lucru, pe lângă averile necontenite, un „elefant din cameră” pe care acum îl tragem de trompă: ipocrizia.

„Cum îți permiți, măi băiete, să vorbești așa de fețe bisericești?”. Da’ ei cum pot să pozeze în îngerași și să fraierească oamenii cu vrăjeală de doi lei? Cum puteți vorbi despre smerenie și modestie în timp ce vă flexați cu Maybach și Rolls Royce? Cum puteți vorbi de cumpătare, când vă intră în buzunarul de la sutană cât câștigă Președintele? Cum puteți spune că tot ce aveți sunt doar hainele de pe voi, când se văd cu ochiul liber toate terenurile și averile pe care vă chinuiți degeaba să le ascundeți? Și măcar dacă voi erați singurii adepți ai cultului „fă ce zice popa, nu te doare de ce face el”. Dar farisei ca voi se găsesc la tot pasul.

În multe, poate prea multe localități din România, preoții vin pe la casele oamenilor cu cerșitul, îndeosebi de Crăciun și Bobotează. Cică-s cotizații obligatorii pentru Biserică, cine mai înghite gogoșile astea, mă? De parcă nu știm că vă trageți și voi un „comision” măricel de acolo. Faceți apel la cumpătare, la o viață simplă, dar vă urlă crucea de la gât de prea multă opulență.

Măi băieți măi, nu pleznește ipocrizia în burțile voastre?

Nu credeți că le-ați dat cam mult cu tifla bieților enoriași cărora le propovăduiți smerenia și curăția sufletului? N-ar fi cazul să duceți viața aia curată de care ne tot povestiți? N-ar fi timpul să fiți mărturisitorii echilibrului sufletesc, în loc să fiți sugative de valută? Băi băieți, Dumnezeu nu cere șpagă ca să intre cineva în rai, voi de ce cereți? De ce mama mă-sii v-ați găsit voi să fiți „mai catolici decât Papa”? Sau decât Patriarhul, că tot vorbeam de el (pupici, Dani).

Și, ce e mai grav: din cauza voastră, a negustorilor din biserici, nu se mai văd preoții cu har, care chiar se dedică chemării lor, care caută cu adevărat bunăstarea spirituală a oamenilor. Să fim serioși: preoții cu adevărat preoți au devenit atât de rari, că ne dăm seama imediat când întâlnim unul. Treziți-vă, oameni buni, și alegeți cu grijă în grija cui vă lăsați sufletul. Banu-i ochiul dracului, de aia se uită Dani și Teuțu prin bancnote ca prin binoclu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here