Părintele Cleopa Ilie a fost propus pentru canonizare, alături de alți părinți ai Bisericii

0
1499
părintele Cleopa Ilie
părintele Cleopa Ilie
Timp de citit: 3 minute

Cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști, PS Varlaam Ploieșteanul a declarat, pentru Trinitas TV, faptul că mai mulți preoți și călugări vor fi canonizați. Printre aceștia se numără și părintele arhimandrit Cleopa Ilie, un părinte cunoscut de români.

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști a fost fixată de Parlament în ziua de 9 martie, zi în care sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevasta.

În ședința din 25 februarie, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025. 

În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal.

„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”, a spus ierarhul.

PS Varlaam a amintit numele a 3 părinți propuși pentru canonizare. Acest lucru se va realiza în urma unui proces care poate fi aprobat sau respins de către Sfântul Sinod.

  • Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;
  • Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;
  • Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor.
Portrete bizantine ale celor trei mărturisitori realizate de maicile de la Mănăstirea Diaconești, județul Bacău.  Sursa foto: Fericiticeiprigoniti.net

„Iată deci că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a mai pus Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Această națiune a avut ca valoare fundamentală credința creștină și viețuirea în duhul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Chiar și cei care au luptat împotriva comunismului din rațiuni pur politice, după ce s-au întâlnit cu suferința și au înțeles că în taina Crucii rezidă taina Învierii, L-au cunoscut pe Hristos cel răstignit și înviat și L-au mărturisit cu toată puterea lor. De aceea, este foarte firească pomenirea acestor luptători împotriva unui regim ateist, anti-creștin, să se facă în ziua pomenirii celor 40 de Sfinți Mucenici de la Sevasta (9 martie)”.

Părintele Episcop Vicar Patriarhal a mai precizat că „există o asemănare între cei care au murit acum 1.700 de ani pentru Hristos (la Sevasta – n. red.) și luptătorii anticomuniști care au murit sau au suferit în perioada regimului comunist, întrucât și aceștia L-au mărturisit pe Hristos cu o forță sufletească exemplară.”

Sursa foto: Basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here