Primul vaccin pentru prevenirea malariei, inclusiv pentru copii, aprobat de OMS

0
339
vaccin contra malariei

Veste bună pentru întreaga omenire. Primul vaccin pentru prevenirea malariei, care se crede că are un efect pozitiv și asupra copiilor, a fost aprobat de OMS.

S-a dovedit că acest vaccin ar ajuta la prevenirea malariei. Mai mult, ar putea salva zeci de mii de vieți în fiecare an.

Vaccinul, numit Mosquirix, nu este doar o premieră pentru malarie, este primul dezvoltat pentru orice boală parazitară. Paraziţii sunt mult mai complecşi decât viruşii sau bacteriile. Căutarea unui vaccin împotriva malariei este în desfăşurare de o sută de ani.

Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale și constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală. Este cea mai răspândită afecţiune în zonele tropicale şi cea mai frecventă boală de import în zonele nonendemice. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate evolua către deces.

Noul vaccin, produs de GlaxoSmithKline, trezeşte sistemul imunitar al copilului pentru a contracara Plasmodium falciparum, cel mai mortal dintre cei cinci agenţi patogeni ai malariei şi cel mai răspândit în Africa.

Malaria ucide aproximativ 500.000 de persoane în fiecare an, dintre care aproximativ jumătate sunt copii din Africa. Noul vaccin nu este perfect, dar va ajuta la schimbarea situaţiei, au declarat experţii.

A avea un vaccin împotriva malariei care este sigur, moderat de eficient şi gata de distribuţie este „un eveniment istoric”, a declarat Dr. Pedro Alonso, directorul programului global de combatere a malariei al OMSU.

„Este un salt uriaş din punct de vedere ştiinţific să avem un vaccin de primă generaţie împotriva unui parazit uman”, a spus Dr. Alonso.

Mosquirix se administrează în trei doze între 5 şi 17 luni. O a patra doză se poate administra la aproximativ 18 luni mai târziu. Vaccinul a fost testat în trei ţări – Kenya, Malawi şi Ghana. Acolo a fost introdus în programele de imunizare de rutină.
OMS a recomandat că vaccinul ar putea fi folosit pentru a ajuta la protejarea copiilor de cea mai mortală formă de malarie, cunoscută sub numele de Plasmodium falciparum. Aceasta a sugerat administrarea vaccinului în patru doze la copiii începând cu vârsta de 5 luni.
„Astăzi, vaccinul RTS,S împotriva malariei – care a durat mai mult de 30 de ani – schimbă cursul istoriei sănătăţii publice”, se arată într-unul dintre tweet-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here