Într-o declarație de a sa, Raed Arafat a oferit noi detalii despre restricțiile din perioada Paștelui. În acest an, sărbătoarea Învierii Domnului pică pe data de 2 mai.
„Slujba de Paște se poate devansa pana la ora 22.00 sau reprograma pentru a doua zi”, a declarat Raed Arafat.
„Faptul că am decis ca restricția de noapte să înceapă de ora 22:00 este o simplă coincidență cu suprapunerea Sărbatorilor Pascale. Într-adevar, lumea pleacă la Biserică de la ora 23:00, dar nu va mai putea ieși din casă după ora 22:00, dar nu am introdus această restricție cu acest scop. Am introdus-o din cauza numeroaselor petreceri nocturne devansate de la ultima restricție.
În rest sunt teorii ale conspirației că eu aș interzice Slujba de Înviere. Repet, e o simplă coincidență.
Trebuie să înțelegeți, acest virus face ravagii nemaîntalnite în toată lumea”, a mai declarat ministrul sănătății.
Ca răspuns la declarația ministrului, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu a publicat un mesaj pe o rețea de socializare:
„«Slujba de Paște se poate devansa până la ora 22.00 sau reprogramată pentru a doua zi».
Nu-mi plac ideile neexplicate complet. Și nici argumentele provocatoare. Adică:
1. De ce n-avem voie noaptea la slujbă??? E virusul mai vioi noaptea? Fuge de fotosinteză? Sau cum?!
2. De când programul liturgic al Bisericii e la discreția Statului? Iar începem cu imixtiuni în viața Bisericii, domnule Arafat???
De când dictează Statul când și cum să-și facă Biserica slujbele?
3. De ce nu poate figura și participarea la Înviere printre motivele „serioase” de ieșit din casă? Vi se pare că viața spirituală nu contează?
Contează mai mult mall-urile și HORECA decât nevoile spirituale ale credincioșilor.
Au ajuns credincioșii cetățeni de mâna a doua? Regret că n-ați înțeles nimic până acum. Păreți un om care pedepsește poporul cu încă o oră de stat în casă pentru că vrea slujbă de Înviere.
Dvs. și Faraonul ăla din Egipt, care când l-a rugat Moise să lase poporul să plece a dublat norma de muncă a evreilor.
Noi spunem că vrem slujbă, dvs ne mai închideți o oră în case, iar premierul ne atrage atenția că-s țări unde se stă în case de la 6 seara. Chipurile, să zicem mersi…
Domnule Arafat, în democrație poporul nu e sclavul Statului. Aș zice că e cam invers, Statul e slujitorul poporului în democrație. Sau nu mai e?!
Iertați-mă că par supărat, de regulă sun pacifist, dar e chiar o supărare să ne cenzurați slujbele, în vreme ce altora le acordați îngăduință.”
Sursa foto: fanatik.ro