Rectorul Academiei de Poliție a plagiat în ambele teze de doctorat

0
588

David Nicolae Ungureanu, care a fost numit pe 4 martie rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, a plagiat în ambele teze de doctorat care i-au adus titlurile de doctor în Științe Militare și în Drept, potrivit PressOne.

Ungureanu a absolvit în 2003 Facultatea de Drept din Academie, instituție în care a devenit ulterior cadru didactic. În 2008, s-a titularizat ca asistent universitar al Facultății de Științe Juridice și Administrative, iar din 2016 era conferențiar. Lucrarea sa din 2013, intitulată „Drept internațional umanitar aplicabil în noile tipuri de conflict armat”, este plagiată aproape în întregime, iar cealaltă, susținută în 2009, este plagiată parțial, scrie PressOne.

În teza susținută în 2013, Ungureanu a plagiat 50 de pagini

Dintr-o lucrare semnată de Ion Dragoman, coordonatorul primei sale teze de doctorat, susținută în 2009 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza susținută în 2013 la Academia de Poliție a făcut obiectul unor verificări interne cu softul antiplagiat de două ori, în 2016 și 2018, și a fost identificată cu mulți indici asemănători, peste pragurile de alertă stabilite de instituție.

Cât despre prima teză, cea din 2009, Ungureanu a plagiat șase pagini

Din lucrarea de doctorat a fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, căruia i-a fost retras titlul pentru plagiat. Potrivit PressOne, pe lângă plagiatele din ambele teze de doctorat, „Ungureanu practică reciclarea masivă de conținut în cărțile pe care le semnează: am descoperit conținut plagiat sau reciclat, care corespunde parțial cu cel din teza din 2013, în alte trei volume și într-un capitol de carte, toate publicate anterior susținerii doctoratului”.

David Ungureanu a fost împuternicit să conducă Academia de Poliție în data de 4 martie, când ministrul de interne Lucian Bode a semnat ordinul prin care l-a numit la comanda instituției. La finalul anului trecut, Academia de Poliție a rămas fără acreditarea celor două școli doctorale, cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională, după ce fostul ministru al educației, Monica Anisie a semnat ordinele de retragere, în urma propunerii Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU).

Decizia este o premieră istorică, în România ne mai fiind închisă niciodată o școală doctorală.

Sursa foto: IPJ Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here