În teorie, este ușor să vorbești despre iubire, să distingi binele de rău și să detectezi steagurile roșii. Dar ce se întâmplă atunci când tu ești protagonistul prins într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional? Iubirea este oarbă, iar lipsa violenței fizice poate face imposibil procesul de identificare a unei relații toxice.
Cum recunoaștem o relație abuzivă din punct de vedere emoțional? Iată 7 RED FLAGS pe care nu trebuie să le ignori!
-
Comportamentul persoanei iubite față de tine se schimbă în preajma altor persoane.
Dacă iubi e un drăguț, îți cumpără flori și se comportă ca un copil când sunteți singuri, iar când e cu prietenii te ignoră, face mișto de tine sau te tratează ca pe o prietenă, trebuie să-ți ridici standardele la capitolul iubire pentru că meriți mai mult de atât.
Cât despre dragii mei cititori de sex masculin, dacă te are trecut în telefon „Dana de la unghii” sau le zice prietenilor că ești doar un prieten bun, ia-ți florile și pleacă.
-
Te critică tot timpul și te face să te simți inutil.
O relație sănătoasă e despre susținere reciprocă. Dacă îi povestești despre planurile tale de viitor, despre pasiuni și calități pe care le ai și tot ce poate să spună este „Se putea și mai bine”, get over it. Nu lăsa pe nimeni să-ți taie cheful de viață.
-
Vrea să controleze totul, inclusiv acțiunile tale.
Mereu va exista o persoană dominantă într-o relație. Asta ține de diferențele de caracter și temperament dintre voi. Dar a fi dominant și a fi extrem de posesiv și control obsessed sunt două lucruri complet diferite.
Nu te lasă să ieși în oraș cu prietenii sau în cazul în care o face, te sună din 10 în 10 minute? Well, another red flag, amigo. Ai nevoie de libertate, spațiu personal și limite. Nimeni nu e în măsură să-ți controleze alegerile.
-
Te face să te simți ca și cum nu ești îndeajuns de bun și că trebuie să-i fii recunoscător pentru că ești în acea relație.
Dacă simți că ai dat jackpot și ai câștigat cea mai frumoasă persoană atât pe interior cât și pe exterior, felicitări, ești norocos. Dar atunci când persoana iubită îți induce acest concept, ce se întâmplă?
Este unul dintre cele mai periculoase semne ale unei relații abuzive emoțional. Când cineva încearcă să te convingă că este prea bună pentru tine, e doar un mod de a-și hrăni orgoliul și de a-și ascunde insecuritățile. Ești destul și dacă nu simți asta, it’s time to walk away.
-
„Mereu am dreptate.”
De câte ori ai auzit asta? Destul încât să realizezi că problema nu e la tine.
Nu există persoană care să aibă mereu dreptate. Oricât de inteligentă este, cu toții greșim. Așa că, susține-ți argumentele și nu lăsa de la tine atunci când greșește. Nu-ți pune stima de sine pe locul 2.
-
Apelativele subtile
Dacă se adresează cu „my chubby little piece of cake”, „văcuță mică” îți zice subtil să te apuci de sală. Crede-mă, nu există subtilități adresate în glumă.
-
FBI
Orice iubită devine FBI când e geloasă, iar bărbații nu se lasă mai prejos. Dar când devine acest comportament foarte toxic? Începe cu un mesaj-două, istoricul de la Chrome, cui îi dai like pe Insta, pe cine ai la prieteni pe Facebook și se termină cu „Dă-mi parola de la Mess, n-am încredere”. Știi deja ce e de făcut, nu-ți mai repet.
#RelationSHITgoals este o nouă serie de articole care se va concentra atât pe sfaturi în relații și sănătate emoțională, cât și pe povești de la voi. Vrem să vă auzim opiniile, experiențele de viață și nu numai. Trimite-ne confesiunea ta pe mail!