Scandaluri sexuale și provocări sinucigașe. Mai e TikTok la fel de distractiv?

0
766

Probabil că, din 10 oameni, 8 au aplicația TikTok instalată în telefon. Majoritatea folosesc aplicația pentru divertisment sau ca să urmeze orbește anumiți „profi online” cu juma’ de normă. Alții, mai răsăriți, își iau inima în dinți și creează ei înșiși conținut, care poate să depășească limita legală de cringe sau care chiar pot fi mișto.

Din păcate, există și a treia categorie, cea de care vom vorbi azi. Clipurile duse la extrem.

Și aici mă refer la clipuri (sau serii de clipuri) care chiar au urmări grave, precum dosare penale, scandaluri în masă sau chiar decese. Clipurile de genul și faptul că oricine le poate realiza știrbesc imaginea colorată în curcubeu pe care TikTok și-a făcut-o în ultimul an. Ultimul exemplu în acest sens e de acum câteva zile.

Blackout Challenge, provocare sinucigașă… la propriu.

Pentru cei nu foarte iscusiți în engleză, înseamnă „Provocarea leșinului”, un trend extrem de periculos devenit viral pe rețeaua chinezească de socializare. În linii mari, presupune asfixierea celui care execută provocarea până la leșin. Trendul a ajuns în atenția publicului într-un mod tragic. O fetiță de 10 ani din Palermo, Italia a murit încercând să ducă la capăt această provocare, pe cât de periculoasă, pe atât de stupidă. Încercând să se asfixieze cu o curea pentru a intra într-o stare de leșin, copila s-a sinucis accidental. Medicii nu au mai putut decât să declare decesul și să ceară permisiunea pentru a-i dona organele.

Italia a interzis imediat platforma TikTok pentru toți utilizatorii care nu își pot demonstra vârsta. Teoretic, doar persoanele care au minim 13 ani își pot face un cont. Totuși, faptul că minorii sub vârsta asta au reușit să își facă un cont reprezintă un real eșec pentru dezvoltatori.

De asemenea, superficialitatea autorităților italiene e de neînțeles în cazul ăsta. Ok, interzici accesul minorilor care nu știu cu ce se mănâncă internetul, dar cu ceilalți utilizatori ce faci? Nu te gândești că între ei, poate chiar printre adulți, se poate găsi cineva care să recurgă la acest gest? Filmulețele alea ar trebui blocate încă dinainte să ajungă pe flux! Sunt curios cum va acționa TikTok în cazul ăsta, dacă va face mai mult decât să blocheze #blackoutchallenge din căutări.

La fel de infect precum Blackout Challenge, dar pe o arie mai restrânsă, e fenomenul Cumpănașu.

L-am discutat și răs-discutat pe „profu’ online” și într-un articol anterior, dar gura nu-i mai tace. Zilele trecute (mai bine spus „serile”) a fost prezent la România TV, unde s-a înjurat cu Ciutacu într-o oră de maximă audiență, până să-i fie tăiată legătura. Ar trebui ca orice savant să știe de acest moment, ca dovadă vie a faptului că cimpanzeii știu ce-i aia diversitate. Ce, credeți că-i lucru mic să lași TikTok-ul pentru RTV?

Long story short, marele cârmaci al elevilor, Cumpănașul, a intrat în direct după ce o femeie i-a făcut plângere penală în Italia. Ce e amuzant e că a acuzat-o tam-nisam pe respectiva femeie că face videochat în Italia, în timp ce el trimite poze cu ciocanul „fanelor” dobândite ca „prof online”. Ipocrizie? Clar. Acuzații în necunoștință de cauză? Normal. Creier? Mai căutăm, poate îl găsim și p-ăla.

Ideea e, TikTok ar trebui să fie o rețea fun, unde să râzi sau să îi faci pe alții să râdă.

Cum au ajuns cazurile de mai sus acolo? Chiar e nevoie de cele mai nebune provocări (în sensul propriu al cuvântului) ca să te remarci? Chiar era nevoie să pozezi în victimă a sistemului, în unchi îndurerat, și mai apoi în vulpoi și lup moralist, ca să mai audă lumea și de tine? E trist că se ajunge la morți și la scandaluri mediatice doar din dorință de afirmare. Joaca „de-a faima” în 2021 tocmai a devenit mai serioasă decât s-ar fi gândit mulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here