În prima ședință din acest an a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a discutat ideea ca Mitropolia Tomisului, cea mai veche mitropolie de pe teritoriul țării, să fie reînființață. La momentul actual, aceasta are funcția de Arhiepiscopie.
Pe lângă discuția despre reînființarea Mitropoliei, s-au ales episcopii vicari pentru Arhiepiscopia Iașilor și pentru Episcopia Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Surse din cadrul Sfântului Sinod, care au declarat pentru STIRIPESURSE.RO, afirmă că decizia privind Mitropolia Tomisului a intrat în linie dreaptă. În perioada imediat următoare vor fi ample discuții care vor culmina cu decizia de a reînființa cea mai veche eparhie românească pe teritoriul creștinat pentru prima dată de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cetatea Tomisului și Dobrogea au o însemnătate deosebită în istoria Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că din aceste teritorii ne vin primii martiri creștini geto-daci, daco-români și apoi stră-români.
Reînființarea Mitropoliei Tomisului este una dintre marile dorințe ale Înaltpreasfințitului Teodosie, așa cum preciza ierarhul cu mai mulți ani în urmă.
„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.
Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici… Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, declara ÎPS Teodosie în mai 2020.
Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcţie de vechimea așezământului sfânt.
După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.
Mitropolia Tomisului a funcţionat în perioada cuprinsă între secolele al IV-lea şi al XIV-lea, dar dincolo de istorie în prezent avem în județul Constanța peste 300 de biserici și aproape 40 de mănăstiri. De asemenea, în țară, există doar șase mitropolii și nici una nu se compară cu istoria Constanței.
Așadar, dacă Mitropolia Tomisului va fi reînființată, se va putea ca cel care va fi mitropolit aici să ajungă patriarh al României, după actualul patriarh, Preafericitul Daniel.

Sursa foto: realitatea.ro