În timpul pandemiei, Institutul „Matei Balș” din București a făcut multe achiziții. Însă acestea nu au avut ca scop dotarea spitalelor cu echipamente medicale noi, ci cumpărea unor laptop-uri de gaming și a unor iPhone-uri de ultimă generație.
Așadar, printre achiziții se află și un laptop ale cărui specificații îl recomandă pentru jocuri video. Ba mai mult, în aceeași listă apar încă 4 laptopuri performante și cele mai noi modele de Iphone existente la acel moment pe piață.
Managerul de atunci al spitalului, Adrian Streinu-Cercel, spune că nu știe nimic despre achiziții.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a achiziționat anul trecut, printre multe alte produse medicale, și câteva echipamente IT. Ultimul astfel de dispozitiv îl reprezintă un laptop pentru gaming, care a fost cumpărat prin achiziție directă pe 11 decembrie, de la o firmă din București, S.C. Chrome Computers S.R.L, potrivit site-ului e-licitație.ro.
„Viteza, puterea și performanța excepționale ridică ROG Strix SCAR 15/17 la nivelul superior al jocurilor Windows 10 Pro. Cele mai recente procesoare 10 Gen Intel ® Core ™ I9 și grafică puternică GeForce ® RTX ™ satură panoul de ultimă oră 300Hz/3ms* de joc care te duce la următoarea frontieră a vitezei pro esports”, este descrierea făcută laptopului pe site-ului unui mare magazin online de produse de IT și electrocasnice.
Laptop ASUS ROG Strix SCAR17 G732LXS-HG074 cu procesor Intel® Core™ i9-10980HK pana la 5.30 GHz, 17.3″, Full HD, 32GB, 1TB SSD, nVidia GeForce RTX 2080 SUPER 8GB GDDR6, lic Windows 10 Pro – este modelul cumpărat de Spitalul Matei Balș în decembrie.

Inclusiv mouse-ul și mouse pad-ul sunt pentru cei pasionați de jocuri pe calculator, după cum arată descrierea: Mouse cu fir Trust GXT 781 Rixa Camo Gaming Mouse & Mouse Pad, Geanta Trust Sydney Carry Bag for 17″ laptops.
Întregul pachet a costat 13.222 de lei, adică echivalentul a 2.700 de euro. Pentru că sunt folosite și create special pentru jocuri, aceste laptopuri au procesoare, memorii, plăci video și alte caracteristici mai performante decât cele ale laptopurilor de birou obișnuite. Însă au și prețuri pe măsură.

Alte laptop-uri și telefoane iPhone cumpărate.
Cele de până acum nu au fost singurele investiții făcute de cei de la „Matei Balș” anul trecut. De la aceeași firmă, Chrome Computers SRL, spitalul a cumpărat pe 5 iunie 4 laptopuri performante, în valoare de 7.000 de lei pe bucată, dar și cinci telefoane Iphone, de ultimă generație la acel moment.
În total, 45.668 lei, adică 9.438 de euro.
Vezi aici lista și prețul gadget-urilor cumpărate.
Anunțurile de achiziție directă de pe e-licitație.ro au fost următoarele:
„Laptop intel i7 memorie 16GB RAM diagonala de 14 inch
NUMĂR DE REFERINȚĂ: CB-laptop
PREȚ DE CATALOG: 7.002,00 RON / Unitate de masură UNITATE DE MASURĂ: bucată 4 BUCĂȚI
Telefon mobil inteligent tip smartphone
NUMĂR DE REFERINȚĂ: CB-Phone
PREȚ DE CATALOG: 3.532,00 RON / Unitate de masura
UNITATE DE MASURĂ: bucata
COD ȘI DENUMIRE CPV: 32252000-4 Telefoane GSM (Rev.2)
DESCRIERE: Apple iPhone 11 128GB – Black 5 BUCĂȚI”
Specialiști în gaming: „Mulți gameri visează la așa ceva.”
Conform celor de la libertatea.ro, laptop-ul cumpărat la „Matei Balș” este unul de excepție, unul care ar fi dorit de cei pașionați de gaming.
„Acest model de laptop este de ultimă generație, mulți gameri visează la așa ceva. Aproape 14.000 lei e o sumă exorbitantă. Un laptop bun de gaming se găsește și la jumătate din acest preț. Da, s-au zgârcit la mouse, se putea și mai bine, dar în rest este cam ce poți găsi mai bun pe piață”, explică unul dintre specialiști.
„O posibilă utilizare ar putea fi rularea unor algoritmi medicali. Însă rularea lor e mai logică pe niște servere, nicidecum pe un laptop de gaming”, e completat de altă sursă. Numai că „includerea acelui mouse de gaming în pachet ridică mari semne de întrebare”.
Întrebat despre toate acestea, doctorul Maria Nițescu, actualul șef al Institutului „Matei Balș”, a declarat următoarele:
„Nu pot să vă ofer niciun răspuns acum deoarece în urma incendiului au fost derulate mai multe anchete penale și toate documentele sunt verificate acum de către procurori”.
Medicul Adrian Streinu-Cercel, cel care a condus Institutul „Matei Balș” până la sfârșitul lunii decembrie, a oferit un răspuns și mai ferm: „Nu pot să vă explic, nu știu”.
Sursa foto: Inquam Photos și digi24.ro