UE critică Marea Britanie pentru aprobarea rapidă a vaccinului anti-COVID

0
177
Timp de citit: 2 minute

UE a criticat miercuri Marea Britanie pentru faptul că a aprobat prea repede vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Maria Britanie a devenit, astfel, prima țară occidentală care a aprobat un vaccin împotriva virusului.

Această urgentare a aprobării vacciunului anti-COVID a fost posibilă datorită unei proceduri rapide care a permis autorităților britanice acest lucru. Aprobarea vaccinului vine la numai zece zile după ce a început examinarea datelor din studiile clinice.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care se ocupă de aprobarea vaccinurilor COVID-19 pentru UE, a declarat că procedura sa de aprobare, care durează mai mult, este mai aprofundată. Aceasta se bazează pe mai multe dovezi și necesită mai multe controale decât procedura de urgență aleasă de Marea Britanie. Cei de la EMA anunțaseră marți că vor decide până pe 29 decembrie dacă vor autoriza provizoriu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procedura EMA este „cel mai eficient mecanism de reglementare pentru a acorda accesul tuturor cetățenilor UE la un vaccin sigur și eficient”, deoarece se bazează pe mai multe dovezi.

EMA a început o revizuire a datelor preliminare din studiile Pfizer pe 6 octombrie, o procedură de urgență menită să accelereze posibila aprobare. Aceasta durează de obicei cel puțin șapte luni de la primirea datelor complete. Însă autoritatea de reglementare din Marea Britanie și-a lansat propria revizuire pe 30 octombrie și a analizat mai puține date decât cele puse la dispoziția EMA.

„Dacă evaluezi doar datele parțiale, îți asumi un risc minim. Personal, m-aș fi așteptat la o revizuire solidă a tuturor datelor disponibile, pe care guvernul britanic nu a făcut-o.”, a declarat Guido Rasi, fostul șef al EMA, la un post de radio italian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here