Un mare scriitor englez a fost botezat ortodox de un preot sucevean

0
382

Bucurie prilejuită de un botez! Paul Kingsnorth, un mare scriitor englez, a fost botezat ortodox de către un preot din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Evenimentul a avut loc la mănăstirea românească din Shannonbridge, Irlanda, chiar în ziua de Bobotează. Cel care l-a botezat, preotul Tudor Ghiță, îi este și duhovnic.

Acest preot este parohul comunității românești din Galway, fiind originar din Câmpulung Moldovenesc. El este cel care a dus tocmai din orașul natal iconostasul mobil din lemn de tei al Bisericii „Sf. Nicolae și Sf. Brigitte de Kildare” din Galway.

Scriitorul englez, cel nou-botezat ortodox, a povestit cum a cunoscut Ortodoxia: „Prima dată m-am întâlnit cu Ortodoxia cu patru ani în urmă, când am pășit într-o bisericuță bucureșteană. Experiența a fost atât de puternică, încât m-a marcat pentru totdeauna. Desigur, nu-mi puteam da seama că avea să mă conducă într-o călătorie la capătul căreia voi deveni membru al Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat Paul Kingsnorth pentru Basilica.ro.

Paul Kingsnorth în timpul slujbei de botez, în momentul tunderii
Paul Kingsnorth în timpul slujbei de botez, în momentul tunderii

„Am ieșit din apă foarte înfrigurat, dar plin de bucurie și pace.

Și cu sentimentul tot mai puternic că am ajuns acolo unde îmi era locul. Primirea mea în Biserica Ortodoxă Română este un mare privilegiu. Și comunitatea [românească] de aici, din Irlanda, m-a primit ca o familie”, a mai mărturisit acest scriitor englez, noul creștin.

Preotul Tudor Ghiță a povestit că nu a încercat niciodată să-l convingă pe englez să vină la Ortodoxie prin Botez, explicându-i anumite lucruri. El a vrut să-l facă să înțeleagă că a fi creștin este o muncă permanentă, iar bucuria este una de natură spirituală.

„Era hotărât să vină în Ortodoxie, dar eu l-am sfătuit să-și tempereze entuziasmul și să nu se aștepte să vadă îngerii zburând prin biserică”.

„Este un fiu duhovnicesc foarte ascultător. Ține post, citește rugăciunile pe care i le recomand, face mătănii.”, spune preotul despre scriitor.

Pentru acest scriitor englez, botezul pe care tocmai l-a primit a fost cel dintâi (și ultimul, așa fiind de cuviință). Căutările sale spirituale anterioare l-au dus mai degrabă către religiile orientale și neopăgânism.

„În 2020, în timp ce lumea era întoarsă pe dos, și eu m-am simțit la fel. În mod neașteptat, inițial împotriva voinței mele, m-am trezit împins cu determinare către creștinism.

Am început anul ca un neopăgân a cărui inimă tânjea cu un dor neclar și l-am terminat practicând creștinismul.

Tânjirea a dispărut, fiind înlocuită de ceea ce s-a dovedit a fi chiar sfârșitul căutărilor mele. În ianuarie am fost botezat creștin ortodox. Nu știu unde mă va duce în continuare această cărare, dar măcar acum, în cele din urmă, știu cum să merg pe ea”, a declarat Paul, marele scriitor englez.

Preotul Tudor Ghiță este parohul celei mai mari comunități de creștini ortodocși din Irlanda, având români care trăiesc în cuprinsul a cinci comitate. Când este chemat de credincioși pentru le sfinți casele, preotul poate străbate până la 2.500 de kilometri cu mașina. Spațiul în care săvârșește Sfintele Slujbe a fost oferit de Biserica Anglicană, căreia îi este foarte recunoscător.

Preotul Tudor Ghiță
Preotul Tudor Ghiță

Paul Kingsnorth are 49 de ani trăiește de câțiva ani într-o zonă rurală din Galway, Irlanda, unde are o fermă de familie, pe care o lucrează prin metode tradiționale, inclusiv cosit manual, ca țăranii români de pe vremuri. Este autorul unor cărți vizionare de ficțiune și al unor eseuri pe teme de conservarea mediului. Între 2009 și 2017, a înființat proiectul de activism ecologist Dark Mountain. Dar nu a fost niciodată un materialist marxist, ca alți membri ai mișcării ecologiste.

Paul Kingsnorth
Paul Kingsnorth, imediat după ce a fost botezat

Sursa foto: Părintele Tudor Ghiță/ Basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here