Valeriu Gheorghiță: „În două luni ar putea fi autorizată și vaccinarea copiilor peste 12 ani”

0
1264
Valeriu Gheorghiță
Timp de citit: 2 minute

Reprezentanții companiei Pfizer au anunțat că vaccinul lor anti-COVID are o eficacitate de 100% la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. La câteva ore după anunț, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că datele sunt bune și se așteaptă ca autoritățile să acorde în următoarele două luni autorizația pentru imunizarea acestei grupe.

„Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni, atât FDA (agenția pentru medicamente din SUA – n.r.), cât și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă și foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță miercuri la Digi24.

„Va fi un avantaj suplimentar, în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică.”

Coordonatorul CNACV a mai subliniat că, „în lumina noilor date, practic, putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei”.

Pfizer și partenerul său german, compania BioNTech, au anunțat miercuri concluziile trase de specialişti în cadrul unui studiu la care au participat 2.260 de voluntari din categoria de vârstă 12-15 ani: vaccinul anti-COVID dezvoltat în colaborare de cele două companii are o eficacitate de 100% şi generează un titru mare de anticorpi la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Studiul derulat de Pfizer nu a fost încă publicat și nici revizuit de alți specialiști din domeniu, însă cei care au condus cercetarea spun că sistemele imune ale copiilor au răspuns foarte bine la vaccin și au produs niveluri ridicate de anticorpi. Efectele secundare sunt aceleași ca la adulți: durere, febră, frisoane și oboseală, în special la administrarea celei de-a doua doze.

Sursa foto: edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here